tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Maak je tuin leuk

Experimenteren in de kindermoestuin

Een stukje in de tuin waar ze mogen planten en oogsten wat ze willen, kinderen hebben niets liever. Zelf de grond voorbereiden en planten zaaien, is ontzettend leuk om doen, vooral als ze hun geplante zaadjes zien groeien tot sappige groenten of fruit. Wees er maar zeker van dat ze hun zelfgekweekte groentjes met heel veel zin zullen verorberen.

Een eigen plekje
Al is het maar een piepklein deeltje van de tuin, kinderen vinden het enorm leuk als ze een plekje hebben dat alleen van hen is. Een lapje grond van twee op twee meter is al een grote luxe. Heb je niet zoveel plaats in je tuin, dan kan je ook voor een grote bak kiezen. Zelfs één aardappelplant in een emmer kweken zal je kind leuk vinden. Zolang je kind zijn eigen groenten kan zaaien, zien groeien en oogsten zal hij of zij er plezier in vinden.

Ga voor snel
Kinderen hebben niet veel geduld en zullen sneller hun interesse verliezen als ze lang moeten wachten op resultaat. Hoe hou je het interessant voor je kinderen?

 • Kies in de eerste plaats als kindermoestuin een stukje in de tuin uit dat niet helemaal overwoekerd is door hardnekkig onkruid. Hoe sneller ze aan de slag kunnen met zaaien, hoe beter.
 • Ga in het begin voor groenten die snel groeien en gemakkelijk te onderhouden zijn. Radijs, wortel, aardappel, spinazie en sla lenen zich daar perfect toe. Later kunnen ze eens bonen of uien proberen, die zijn iets moeilijker te onderhouden.

Gereedschap
Wie wil werken in een moestuin heeft gereedschap nodig. Het is heel leuk voor je kinderen als ze niet met het zware materiaal voor volwassenen aan de slag moeten. Geef ze liever aangepaste en kleurrijke schopjes, emmers, gieters en een kruiwagentje. Vergeet ook geen potgrond en eventueel een klein serrekastje. Willen je kinderen nog meer kleur in hun moestuin, dan kan je samen de bloembakken en bloempotten schilderen. Eigen plantenlabels ontwerpen is ook een leuke bezigheid die je misschien kan houden voor een regenachtige dag.

Fruit
Het is helemaal niet nodig om je moestuin te beperken tot groenten. Ook fruit kweken is met de juiste voorbereiding kinderspel. Ga voor lekkere (bos)aardbeitjes, framboosjes, bessen of (doornloze) bramen.  Je kan ze zowel in een pot als in de vaste grond kweken en voor de kinderen zijn het leuke snoepjes.

Leuk
Naam van tuinkers 
Tuinkers is gemakkelijk te zaaien en groeit heel snel. Dat opent mogelijkheden om er iets leuks mee aan te vangen. Wat dacht je ervan om je kind zijn eigen naam in waterkers tevoorschijn te toveren? Heb je niet veel plaats, dan kan je ook gaan voor de initialen. Het is helemaal niet moeilijk, dus je kind kan het helemaal alleen.

 • Bereid eerst een stukje grond voor dat groot genoeg is: verwijder al het onkruid en hark de aarde plat.
 • Teken je naam in de aarde. Maak de letters zo’n drie à vier vingers breed en niet te diep.
 • Strooi je tuinkerszaad gelijkmatig in de gleufjes, bedek met een beetje aarde en klop de grond een beetje aan.
 • Geef regelmatig water en na twee weken zou je al resultaat moeten hebben. Het is niet alleen leuk om zien, je kan de frisse tuinkers ook afknippen en tussen je boterham leggen.
 • Tip: lust je kind geen tuinkers, dan kunnen radijsjes dienen als vervanger.

Pompoenen
Ook een pompoen is een leuke groente in de moestuin. De grote reuzen kruipen traag over de bodem, maar kunnen ook omhoog geleid worden tegen een schuin geplaatst hek. Als je een klein tuintje hebt, is het niet aan te raden om voor grote pompoenen te kiezen. Je hebt tegenwoordig pompoenen in alle maten en gewichten. Kinderen kunnen bijvoorbeeld in de schil van een onrijpe pompoen een naam of tekening kerven. Zolang dat niet te diep is, kan dat geen kwaad voor de pompoen. Het resultaat zijn mooie ‘littekens’ die de pompoen een persoonlijke touch geven. Omdat een pompoen lang houdt, kan je de versierde pompoen nog een tijdje na de oogst te pronken leggen. Ook de uitgeholde pompoenlampion spreekt tot de verbeelding van vele kinderen. Lees hier hoe je er de leukste figuren uitsnijdt.

Tips

 • Leer je kinderen hoe ze zaad kunnen winnen uit zelfgekweekte planten. Zo leren ze hoe groenten en fruit zich kunnen voortplanten.
 • Ook al heb je veel plaats, maak de kindermoestuin niet te groot. Kinderen hebben een kleinere reikwijdte en bij een te grote afstand moeten ze ofwel een beplant gedeelte betreden, ofwel verwaarlozen ze dat deel van de moestuin.
 • Breng wat meer kleur in de kindermoestuin door er eetbare bloemen in te planten. Je hebt enkele prachtige bloemen die niet zo moeilijk te onderhouden zijn en heel wat lekkers te bieden hebben. Lees er hier meer over.
 • Het is dan wel de moestuin van je kind, ze vinden het leuk om er samen met jou in te werken. Op die manier doe je leuke dingen met je kind en kan je hem of haar leren hoe ze moeten zaaien, water geven, verzorgen en oogsten.

Meer weten over groenten kweken in de moestuin? Klik hier!

Alles over en voor een kindvriendelijke tuin lees je hier.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin