tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Maak je tuin leuk

Een kindvriendelijke tuin: de basis

Kinderen moeten zich uitleven en avonturen meemaken. De tuin kan een speelparadijs voor hen betekenen, maar dat is niet altijd het geval. Als ouder zou je de fantasie van je kinderen moeten prikkelen door een leuk tuinontwerp met toffe hoekjes om zich te verschuilen, plekken waar ze kampen kunnen bouwen, klimbomen en vooral vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

Wacht met een strak ontwerp tot je kinderen ouder zijn
Akkoord, je wilt natuurlijk niet dat je tuin erbij ligt als een slagveld. Maar als je kleine kinderen hebt, doe je er beter aan je tuin niet te verzorgd te willen. Dat leidt alleen maar tot frustraties en een hoop gekibbel. Laat je kinderen ouder worden voordat je jouw eigen droomtuin realiseert en bespaar jezelf veel ellende.

Tuin vol geheimen
Voorzie verborgen hoekjes en kantjes waar kinderen zich kunnen verstoppen. Tussen groenblijvende heesters kan je een spannend sluipparcours creŽren. Het tuinhuis tover je om in een sprookjeshuisje met bloembakken in vrolijke kleuren en leuke gordijntjes. Van de tuinmuur maak je met bordverf een schoolbord waar ze schoolsituaties kunnen naspelen. Ook een lage, maar stevige helling in de tuin om op te klimmen en af te rollen, staat garant voor uren speelpret.

Gazon
Een stuk gras mag zeker niet ontbreken in je tuin. Voorzie een speelgazon met een mix van grassoorten die tegen een stootje kunnen. Het gazon moet bestand zijn tegen spelen, voetballen, fietsen en ravotten. Zelfs als je er een paar dagen een tent of een opblaasbaar zwembadje op plaatst zou het snel moeten herstellen. Een voorwaarde is wel dat het stukje gras in de zon ligt. Gras groeit niet zo goed in de schaduw en kinderen spelen natuurlijk liever in de zon.

Paadjes
Paadjes in de tuin aanleggen vergt niet zoveel moeite en tijd, maar ze maken voor je kinderen een wereld van verschil. Ze kunnen dan eenvoudiger een parcours afleggen op hun fiets, step of rolschaatsen. Gebruik voor je paadjes geen kasseien (te hobbelig en te glad bij regen) of grind (te stroef en te pijnlijk bij een val). Kies liever doodgewone klinkers of terrastegels. Als je je borders wilt beschermen tegen botsende steps of fietsers, dan kan je die altijd beschermen met opstaande klinkers of andere stenen.

Klimboom
Een klimboom waarin je kinderen kunnen klauteren, een boomhut maken en een schommel hangen, zou -als je plaats hebt natuurlijk- niet mogen ontbreken. Ideaal daarvoor is een boom met een lage takaanzet en horizontale vertakkingen. Goede klimbomen zijn de haagbeuk, de grove den, de zomereik en de wilg. Vaak zijn zulke klimbomen veel populairder dan gekochte speeltoestellen, want die gaan na een tijdje vervelen. Een klimboom blijft boeien omdat hij continu verandert. Zo is hij in de winter kaal en in de zomer groen en vol leven. Probeer voor zoveel mogelijk speeltoestellen een natuurlijk alternatief te vinden. Die kan je altijd laten staan als je kinderen erop uitgekeken raken.

Zandbak
Een zandbak waarin ze kunnen graven en bouwen is bij jonge kinderen erg populair. Een afdekking is geen overbodige luxe om het zand schoon te houden. Maak de zandlaag ook niet dieper dan 50 cm om ongelukken te voorkomen. Als de kinderen groter worden, kan je de zandbak omtoveren tot een kruidentuintje of een kleine vijver.

Dieren
Dieren mogen niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Konijnen en kippen nemen niet veel plaats in en je kinderen kunnen al van jongsaf leren voor hen te zorgen. Hangbuikzwijntjes en geiten zijn leuke alternatieven. Geef de dieren een passend onderkomen, met een buitenloop en een knus, warm hok.

Een eigen moestuin
Geef je kinderen een eigen plekje in de tuin, waar ze zelf (eetbare) bloemen, groenten en fruit kunnen zaaien en onderhouden. Al spelend leren ze makkelijke planten te kweken als tuinkers, zonnebloemen, pompoenen, sla, radijsjes en worteltjes. Met tuingereedschap op kindermaat kunnen ze hun eigen tuintje onderhouden.

Planten
In een kindvriendelijke tuin vermijd je beter giftige planten. Voor je het weet, heeft je kind een giftig blad, bloem of bes in zijn of haar mond. Bekende giftige planten zijn akelei, doornappel, goude regen, lupine, monnikskap, nachtschade, peperboompje, taxus en vingerhoedskruid. Vermijd ook stekelige planten als yucca en agave dichtbij het speelgazon.

Veilige tuin
Kinderen zijn nieuwsgierig. Probeer dus gevaarlijke situaties te voorzien en te voorkomen:

  • Houd tuingereedschap, meststoffen en bestrijdingsmiddelen buiten het bereik van kinderen.
  • Vermijd zoveel mogelijk breekbare ornamenten in de tuin.
  • Jonge kinderen kennen geen grenzen. Een omheining is dan ook belangrijk.
  • Wees waakzaam als  je een vijver of een zwembad hebt. Voorzie ze van een stevige afdekking of een omheining. Als het even kan, laat je een zwembad of vijver beter achterwege als je kind nog jong is. Zo kan je je kind eens alleen in de tuin laten zonder steeds een oogje in het zeil te moeten houden.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin