tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Maak je tuin leuk

Eetbare planten, een tuin om van te snoepen

Een weldoordacht ingerichte tuin is leuk voor zowel jong als oud. Jij kan er helemaal tot rust komen en voor je kinderen is het een speelparadijs waarin ze heel wat leren en ontdekken. Je tuin nog leuker maken kan door te kiezen voor eetbare planten. Denk daarbij verder dan groenten en fruit. De natuur heeft meer te bieden dan je denkt!

Waarom eetbare planten?
De zintuigen van kinderen worden in een tuin enorm geprikkeld. Ze zien er allerlei felle kleurtjes, ruiken de prachtige geur van bloemen en kruiden en voelen de verschillende texturen van struiken en planten. Kinderen proeven ook graag alles wat ze zien en dan wil je natuurlijk niet dat ze een giftige bes of bloem opsmikkelen. Met eetbare planten en bloemen in de tuin kan je dat gevaar indijken. Leer je kinderen welke planten eetbaar zijn en welke niet.

Saai zijn de eetbare planten allerminst. Tussen de soorten eetbare planten vind je echte pareltjes. Je kan dus gerust alleen met eetbare planten een mooie en sierlijke tuin bekomen. Het is een kwestie van bewust kiezen en goed onderhouden.

Enkele geschikte planten

Pinksterbloem: deze voorjaarsbloeier doet het goed in weides en slootbermen, maar kan ook goed gedijen in een wat ruiger gazon. De pinksterbloem toont, in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden, haar roze bloemen al rond Pasen. Zowel de bloemen als de blaadjes kan je opeten. Ze zijn een enorme bron van vitamine C en een leuk extraatje bij salades of op je boterham met kaas.

Maarts viooltje: het kleine, maar o zo mooie maarts viooltje geurt niet alleen heerlijk, je kan ze ook opeten. Vaak wordt deze lentebloem gebruikt als garnering van salades of nagerechten. In de Franse stad Toulouse maken ze er zelfs zuurtjes van: les bonbons à la violette.

 

 

Oost-Indische kers: je kan van juni tot oktober genieten van deze decoratieve plant. Het kan wel zijn dat je in oktober niet veel plant meer over hebt, want bijna alle delen van de plant zijn eetbaar. De bloemen hebben een zoete pepersmaak, de smaak van de blaadjes doet denken aan radijsjes en de zaden zijn een alternatief voor kappertjes.

Daglelie: de daglelie is een wondermooie zomerplant met een vreemde manier van bloeien. De plant bestaat uit verschillende knoppen, maar één bloem houdt het maar zo’n 24 uur uit, daarna verwelkt ze. Gelukkig bloeien niet alle bloemen op hetzelfde moment en kan je er enkele weken van genieten. Het is dan ook zonde dat die mooie eendagsbloem het enige eetbare is van de daglelie. Vooral de lichtgekleurde bloemen zijn fris en knapperig en doen qua smaak denken aan een pittige ijsbergsla. Als je niet al je daglelies wilt zien verdwijnen, kan je misschien enkele ‘eetexemplaren’ apart planten.

 

Komkommerkruid: van het grote, ruige komkommerkruid zijn de fraaie blauwe bloemen en het jonge blad eetbaar. De bloemen kan je gebruiken als garnering van salades en gebak. Het is ook leuk om een bloem in een ijsblokje te bevriezen. De jonge bladeren hebben een komkommersmaak en zijn lekker in salades. Pluk ze wel niet te veel op voorhand. De bladeren zijn het lekkerst als ze recht van de plant komen.

Madeliefje: de meest bekende eetbare bloem is het madeliefje. Je hoeft ze niet speciaal te zaaien, want ze verschijnen vanaf het voorjaar in je gazon. Let wel: alleen het bloempje is eetbaar en is een leuke en vrolijke garnering in salades.

 

 

Speenkruid: de fel woekerende plant is een echte voorjaarsbloeier die zich goed voelt op vochtige grond. Je kan de jonge blaadjes in een salade of zoals spinazie eten. Let wel goed op. Als de plant ouder wordt en begint te bloeien, is ze niet meer eetbaar. Eet er dus alleen maar in het begin van de lente van.

Zonnebloem: zonnebloemen heb je in verschillende maten en kleuren. Het enige dat eetbaar is aan de plant zijn de pitjes die rijk zijn aan vezels en onverzadigde vetzuren. Het is wel beter dat je ze eerst pelt en dan roostert of zout. Zonnebloemolie is eveneens een bekend product van de zonnebloem.

 

 

Smeerwortel: van deze forse oeverplant kan je de bladeren eten. Kies alleen jong blad, want de oudere exemplaren zijn giftig. Gekookt smeerwortelblad is lekker in soep. Rauw kan je het in salades eten. Snij de bladeren wel klein genoeg, zodat je niet te grote stukken harig blad in je mond moet nemen.  

Lisdodde: ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen, maar bijna alles van de lisdodde is eetbaar. De moerasplant met de typische sigaarachtige zaadhouders is een echte woekeraar, dus hou je hem best kort. Wat kan je allemaal opeten? De wortelstokken kan je rauw, gekookt, gebakken of gedroogd eten, ze zitten boordevol zetmeel en andere voedingsstoffen. De witte binnenkant van jonge scheuten is rauw het lekkerst. Stuifmeel van de lisdodde kan je gebruiken als meel voor gebak. De zaden van de lisdodde zijn ook eetbaar, vooral gedroogd en geroosterd zijn ze lekker. Staat de lisdodde in vervuilde grond of water, dan eet je er beter niet van. De planten zuiveren het water of de grond namelijk en slaan de onzuiverheden op. 

Ideetjes

  • Het is niet eenvoudig om van je tuin plots een eetbare tuin te maken. Je kan beginnen met wat kruiden in potten en wat aardbeitjes en zo gaandeweg je oude planten vervangen door nieuwe, eetbare exemplaren. Leer hoeveel water ze nodig hebben op welk moment van de dag, in welke grond je ze het best zet, hoe kort je ze mag snoeien, enzovoort.
  • Onkruid verwijderen is een must. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor een goede bloei van eetbare planten, maar van alle planten. Let vooral op tussen voegen van terrastegels. Om onkruid in de toekomst te vermijden, kan je er kruiptijm, muurpeper, loopkamille en kruipende pepermunt planten. Dat zijn eetbare planten die tegen betreding kunnen.
  • Wil je schaduwplekjes in je tuin, waarom niet kiezen voor een pergola? Een leuke eetbare klimplant voor je pergola is natuurlijk de druivelaar. Hangende manden met waterkers of lavendel geven een leuke toets.
  • Wil je een mix van eetbare en niet-eetbare sierplanten in je tuin, dan kan het verwarrend zijn voor een kind om ze uit elkaar te houden. Je kan dat oplossen door gegroepeerd te werken. Plant in één border de eetbare en in een andere de giftige. Als je de giftige border aanduidt met bijvoorbeeld een doodshoofdprentje, zal je kind zich niet kunnen vergissen.

 

* Lees ook meer over giftige planten uit je tuin.

* Maak je vijver veilig voor je kind.

* Kippen in de tuin houden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin