tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Maak je tuin leuk

Kampen bouwen in de tuin

Kinderen doen niets liever dan kampen bouwen in de tuin. Vol overgave en fantasie kunnen ze vlijtig een hele dag doorwerken tot ze hebben wat ze willen: een leuke speelplek die ze met hun eigen handen hebben gemaakt. Wat hebben je kleine architecten nodig om hun kamp te bouwen en hoever mogen ze erin gaan?

Plaatsje toewijzen
Als je niet met lede ogen wil zien hoe je kinderen de tuin tot een groot kampterrein omvormen, kan je hen beter specifieke plaatsen toewijzen. Dat zijn dan plekjes in de tuin waar ze volledig hun zin mogen doen: graven, bouwen, sjorren en timmeren. Hou er rekening mee dat ze graag kampen bouwen in de buurt van een boom, een struik of ergens waar er al een soort beschutting is. Ten slotte is het belangrijk dat het plekje een beetje verscholen is. Kinderen willen een eigen plekje waar ze ongestoord hun zin kunnen doen, zonder dat jij continu op hun vingers kijkt.

Materiaal
Het materiaal om kampen te bouwen is onuitputtelijk. Wat geen waarde lijkt te hebben voor jou, kan voor je kind een prima bouwmateriaal zijn. Over het algemeen kunnen kinderen hun plan wel trekken met houten planken, paletten, touw, nagels, autobanden en grote doeken of zeilen.

Recycleer materiaal! Oude T-shirts worden gordijnen of vlaggen, oude slaapmatten worden tapijten of muren, lege verfpotten worden stoelen, enzovoort. Vraag je kind of het iets kan gebruiken, maar let er altijd op dat het veilig is. Dus geen planken met uitstekende spijkers, geen gebroken glas, geen verstorven touw, enzovoort.

Veiligheid
Een kamp bouwen is heel leuk, maar het blijft alleen maar leuk als het ook veilig is. Meestal willen kinderen hun kamp alleen bouwen en hoeven ze geen hulp van volwassenen. Het kan echter geen kwaad om te vragen of je mag helpen. Wie weet aanvaarden ze jouw hulp en zo ben je op een leuke manier met je kinderen bezig én kan je een oogje in het zeil houden.

Laat jonge kinderen niet met onveilig gereedschap zoals een zaag of een hamer en spijkers werken. Oudere kinderen mag je al wat meer toestaan, maar het blijft belangrijk hen te wijzen op de gevaren van het gereedschap.

Bij grote constructies test je best ook eens de stevigheid. Het zou niet leuk zijn als je kind plots een palet op zijn hoofd krijgt omdat die niet goed is vastgemaakt.

Inspiratie
Om kampen bouwen nog leuker te maken, kan je je kinderen een thema meegeven. Ze bouwen dan hun kampen in de stijl die jij hen voorstelt. Nog beter is dat ze kunnen kiezen tussen enkele kampen. Heb je meerdere kinderen en voldoende plaats in de tuin, dan hoeven ze niet samen één kamp te bouwen. Meerdere kampen betekent immers meer speelplezier achteraf. 

Indianenkamp

Ridderkamp

Oorlogskamp

Auto


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin