recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Vis & Schaaldieren

Noordzeegarnaal of Hollandse garnaal kopen, koken, bewaren en pellen

De meeste landen trekken er hun neus voor op maar in BelgiŽ en Nederland is het een gekende lekkernij: de grijze garnaal of Noordzeegarnaal ( Crangon crangon ). Waar let je op bij de aankoop? Ook zie je hoe je best garnalen klaarmaakt en pelt.

Het verschil tussen garnalen: de grijze garnaal, roze garnaal, ...
Aangezien er meer dan 2.000 soorten garnalen zijn waarvan een kleine 300 eetbaar, plaatsen we enkel de meest voorkomende soorten in ons overzicht:

 • Noordzeegarnaal ( grijze garnaal of Crangon crangon ): uitgesproken smaak en donker roze kleur
  Vooral in de Lage Landen aanzien als lekkernij.
 • Noordse garnaal: felroze en neutrale smaak. Bederft snel en is reeds ingevroren geweest.
 • Steurgarnaal: Iets groter en fel roze met een streep op de rug
 • Tropische garnaal tijgergarnaal of Scampi: volle, grote garnaal en meestal zonder kop verkocht
 • Zoetwaterreuzegarnaal ( Gamba's ): Blauw een meestal zonder kop verkocht

Garnalen kopen: waar op letten en wanneer kopen
Bij de aankoop van garnalen is het echt wel opletten geblazen: diepgevroren en terug ontdooid, toegevoegde bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en andere additieven zijn geen uitzondering. Gepelde garnalen zijn ook uitzonderlijk vatbaar voor bacteriŽn. Waar let je op bij de verpakking:

 • Verpakkingsdatum
 • Staan er additieven vermeld?
 • Waar zijn ze gevangen en waar zijn ze gepeld
 • Wil je Noordzeegarnalen: dan moet 'Crangon Crangon' vermeld staan. Crangon Spp. of Crangon Japonicus zijn geen grijze garnalen!
 • Als je met de hand door de garnalen gaat, dienen deze te knisperen en mogen zeker niet plakkerig zijn

De Noordzeegarnaal is moeilijk machinaal te pellen. Andere soorten, zoals de Noordse garnaal, echter zijn perfect machinaal te pellen omdat ze een losser pantser hebben en dat maakt een groot verschil in prijs. Als de garnaal in het buitenland* gepeld is ( voor de Noordzeegarnaal is dit meestal Marokko of Polen ), worden er steeds bewaarmiddelen ( E 211 ) toegevoegd.

Voor echt verse garnalen dien je ongepelde Belgische garnalen te nemen van de Vlaamse Visserij Vereniging. Deze Belgische vissersboten brengen hun vangst reeds na 24 uur of in het slechtste geval 48 uur aan land. Andere vissers gaan regelmatig tot 4 dagen het water op. De garnalen van de Vlaamse Visserij Vereniging zijn ook erkend als Streekproduct.
Je kan ze kopen in de winkel op de Vismijnlaan  105 ( Oostende ).

Let wel: Andere grijze garnalen van Nederlandse of Belgische vissers die je aantreft in het warenhuis zijn ook van onberispelijke kwaliteit op het moment dat ze verpakt worden. Het is hier enkel opletten dat je warenhuis of viswinkel  vlot genoeg verkoopt om steeds verse garnalen te kunnen blijven aanbieden.

In de winter gravende garnalen zich dieper in of trekken ze verder de zee in en daardoor is de vangst kleiner. Een kleinere vangst betekend een hogere prijs per kilo garnalen.

*Waarom garnalen pellen in het buitenland
Dit is niet enkel omwille van de loonkost maar ook omdat daar voldoende arbeidspotentieel aanwezig is. Vooral Marokko biedt grote pelfabrieken. Tientallen jaren geleden was het in BelgiŽ en Nederland mogelijk om het pellen uit te besteden aan ouderen of huisvrouwen maar omwille van hygiŽne en zwartwerk is dit nu niet meer toegestaan.

De Noordzeegarnaal en het milieu
Mede door de inzet van de garnaalvissers zelf is de Noordzeegarnaal niet bedreigt en wordt hij momenteel niet overbevist. Het is dus een goede viskeuze als je natuurbehoud ook belangrijk vindt. Nadeel dat momenteel wel nog aandacht nodig heeft bij garnaalvissen, is dat er veel bijvangst is.
Meer info over de Viswijzer en keurmerken

Noordzeegarnalen koken en gebruiken in warme gerechten?
Je kan grijze garnalen zeker en vast serveren in warme gerechten. Je dient er alleen op te letten dat de garnalen niet meekoken want dan verliezen ze hun smaak. De garnalen zijn reeds 5 minuten in zout water gekookt op het schip wanneer ze gevangen werden.

Best is net voor het serveren de garnalen toe te voegen aan je recept.

Garnalen pellen
Het is een werkje dat enige vaardigheid vergt. Maar zelfs al heb je te techniek goed onder de knie, blijft garnalen pellen een tijdrovende job. Er is maar ťťn goede tip als het op het pellen van garnalen aankomt: oefenen en je geduld niet verliezen.

 1. Hou de garnaal vast aan de kop en de staart
 2. Hou de garnaal zo dat de garnaal een rechte lijn vormt
 3. Duw de start lichtjes naar de kop toe en geef een lichte draai zodat de pel los komt
 4. Trek de start naar achter. Deze zou vlot moeten los komen
 5. Draai en trek nu ook de kop los

Van 1kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 300gr gepelde garnalen over.

LET GOED OP dat er geen loszittende pellen aanwezig blijven. Leg de garnalen bij voorkeur voor je in een schaaltje op tafel in plaats van in een potje te gooien. Zo zal je vlugger achtergebleven pellen opmerken en alsnog kunnen verwijderen.

Ben je nog geen geoefende garnalenpeller? Maak dan eerder een cocktail of voorgerechtje klaar met garnalen dan een hoofdgerecht.

Recepten met Noordzeegarnalen
Hieronder enkele recepten met grijze garnalen:

Meer recepten met grijze garnalen >


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding