recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Vis & Schaaldieren

Zalm: Alles wat je wou weten

Zalm is een echte lekkernij in onze keuken maar zo'n honderdvijftig jaar geleden was zalm letterlijk dagelijkse kost. In dit artikel de geschiedenis, herkomst en waar je moet op letten als je zalm koopt

Zalm is een echte lekkernij in onze keuken maar zo'n honderdvijftig jaar geleden was zalm letterlijk dagelijkse kost. In dit artikel de geschiedenis, herkomst en waar je moet op letten als je zalm koopt.

De geschiedenis van de zalm
Zo'n honderdvijftig jaar geleden was zalm het voedsel voor de gewone man omdat deze overal voorkwam maar als gevolg van de wereldwijde verstedelijking en de bijhorende vervuiling werd de waterkwaliteit van vele rivieren en andere wateren niet meer geschikt voor zalm. Ook het feit dat rivieren steeds ingrijpender werd aangetast door scheepsvaart ( meer vaartuigen, de beddingen werden rechtgetrokken,... ) deed de zalmpopulatie geen goed. De oplossing werd gezocht en gevonden in zalmkwekerijen maar dit bracht ook met zich mee dat de prijs de hoogte in ging.

Zalmkwekerijen
Zalmkwekerijen geven aan de zalm de zelfde leefomgeving als in de natuurlijke wateren. De meeste zalmkwekerijen komen voor in Noorwegen, Schotland, Chili en IJsland. In deze zalmkwekerijen bekomt men zalmen van maximaal 1,5 meter en ongeveer een gewicht van veertig kilo.

Hoe kan je een verse zalm herkennen?
De versheid van zalm ziet u vooral aan de heldere en een beetje bolle ogen. De zalm heeft een vochtige en glanzende huid, de kieuwen zijn rood en heeft een zilte geur. Zalmfilet mag geen verkleuringen vertonen, moet wat zilt ruiken en stevig zijn. Als men over zijn schubben wrijft in tegengestelde richting mogen deze niet loskomen.
Zoek ook steeds zalm uit die geen al te dikke vetnaden heeft

Kooktips
Wens je de zalm te eten met vel/huid? dan kan je het best de schubben verwijderen door met de achterkant van een koksmes in tegengestelde richting over de schubben de wrijven.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding