recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Vis & Schaaldieren

De oeroude delicatesse: Kaviaar

Kaviaar is, net zoals truffels en oesters, een ware delicatesse. Maar er zijn verschillende soorten kaviaar en allen hebben een prijskaartje.

Wat is kaviaar
Kaviaar is de kuit (de eitjes) van de steur. De steur is een beenvis die al rondzwom ten tijde van de dinosaurussen. De steurfamilie telt tegenwoordig nog slechts 25 soorten waarvan de grootste langer dan vijf meter worden en meer dan duizend kilo wegen. Het liefst vertoeven deze vissen in de koude en gematigde wateren van het noordelijke halfrond.

Soorten kaviaar
Ongeveer negentig procent van alle kaviaar komt van drie soorten steur uit de Kaspische zee.

  • Beluga: De eitjes zijn licht- tot donkergrijs, hebben een stevige structuur en bevatten een kern of ‘oog’.
  • Osetra: Osetra-eitjes zijn donkerbruin tot grijs, hebben vaak een goudglans en hebben een typische hazelnootsmaak.
  • Sevruga: (de kleinste steur) Sevruga-eitjes zijn klein, licht- tot donkergrijs en hebben een typische geur. Deze kaviaar komt het vaakste voor en is dus ook de goedkoopste.

Naast deze kaviaarsoorten zijn er ook nog Amerikaanse en Franse kaviaarsoorten te verkrijgen maar volgens velen zijn deze niet te vergelijken met de echte kaviaar.

De verpakking
Echte kaviaar wordt voor het verpakken licht gezouten. De vermelding ‘malosol’ betekent dat niet meer dan vijf procent zout is toegevoegd. Voor de smaak is drie tot vier procent ideaal.  Aangezien de steur een bedreigde diersoort is, moet je er ook op letten dat de kaviaar het certificaat van CITES draagt. Dat is het enige bewijs dat je legale kaviaar hebt. Door de enorme winsten die gemoeid zijn met kaviaar lokt de handel in kaviaar mensen en organisaties aan die vooral uit zijn op vlugge en grote winsten zonder naar de kwaliteit van het product te kijken.

Serveren van kaviaar
Om de smaak niet te schaden, mag de kaviaar vooral niet in contact komen met metaalsoorten.
Een glazen, gouden of ivoren lepeltje kunnen prima dienst doen als kaviaarbestek (maar een neutraal plastieken lepeltje kan natuurlijk ook). Voor de begeleidende drank prefereren sommigen wodka maar de smaak van wodka is in feite te overheersend. Veel beter is een glas droge witte wijn, maar de crème de la crème is kaviaar met champagne.

De prijs van kaviaar
De prijs van kaviaar wordt, naarmate de steur meer bevist wordt, duurder en duurder. Voor vijftig gram kaviaar mag je al vlug honderd euro neerleggen. Dit bedrag is dan ook enkel gerechtvaardigd als je kwaliteit terug krijgt dus let goed op de verpakking. Koop in gerenommeerde winkels en let vooral op bij de aankoop van kaviaar via het internet.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding