recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Griekse keuken

Groenten en Fruit

Citroenen

Op de zonovergoten heuvels van Griekenland strekken de citroenboomgaarden zich uit zo ver het oog rijkt. Citroen wordt dan ook vaak gebruikt in Griekse gerechten. Je vindt ze als garnituur bij vis-en vleesbrochetten of het citroensap wordt gebruikt om de gerechten mee te besprenkelen. Er worden mengelingen gemaakt van citroen en olijfolie, om het vlees in te laten marineren, zodat het een heerlijk aroma krijgt. Ook van afgolemono is citroen het basisingredi�nt, een saus op basis van eieren, die geserveerd wordt bij vlees en vis.

Souvlaki, heerlijke vleesspies met citroen.

 

Kappertjes

Wilde kappertjes groeien overal in Griekenland. Ze worden gebruikt in salades, voorgerechten en vlees- en visschotels. Niet alleen de knopjes, maar ook de blaadjes, jonge scheuten en stampertjes kunnen dienen voor consumptie. De kappertjes uit de Cycladen zijn zelfs -net als de fava- de meeste beroemde van Griekenland.

Tong met kappertjessaus, ontdek hier het recept. 

 

 

Wijnbladeren

Verse wijnbladeren worden gebruikt om de lekkere dolmades mee te maken. In Griekenland dienen ze ook om er de vis mee in te pakken om hem te beschermen bij het grillen,net zoals aluminiumpapier. De wijnbladeren geven zo een heerlijke gerookte smaak aan de vis.
Wijnbladeren worden vaak in de pekel bewaard zodat ze het hele jaar kunnen gebruikt worden.

Recept gevulde wijnbladeren (Dolmadakia jemista).

 

Amandelen

De amandelboom is waarschijnlijk het oudste cultuurfruit van de Oudheid. De Romeinen noemden de amandel �Griekse noot� (nux graeca). Nog steeds worden ze verwerkt in heel wat Griekse gerechten, vooral in gebak en patisserie, zoals Kataifi maar ook in hoofdgerechten als gestoofd konijn.

Recepten:
Kataifi
Gestoofd konijn

 

Olijven

Griekenland en de Peloponessos in het bijzonder zijn gekend om de productie van olijven. Na Spanje kan het zelfs bij de grootste exporteurs ter wereld gerekend worden. De olijfboom wordt hier al meer dan vijfduizend jaar gecultiveerd en samen brengen ze meer dan zestig olijfsoorten voort. Waarschijnlijk de bekendste is de zwarte Kalamataolijf uit de Peloponnesos, die geoogst wordt in december.
De kleur van de olijven verraadt overigens het seizoen waarin ze geoogst zijn: groene olijven worden in oktober geplukt, rode en roze in november en zwarte in december. De rimpelige zwarte olijven (throumbes) worden in januari binnengehaald.

 

Pikante groene olijven als voorgerecht.

Zwarte olijven met ouzo als voorgerecht.

Rucola

De salade met de pittige, kruidige smaak kan in Griekenland gewoon in de berm worden geplukt en is erg populair in salades. Met kerstomaatjes, bosuitjes en verse dille geeft het een frisse, maar tegelijk smaakvolle surplus aan je hoofdgerecht.

Maak overheerlijke rucolasalade!

 Lees meer over rucola.

 

 

Sinaasappels

De Griekse heuvels zijn bezaaid met sinaasappelbomen. Oorspronkelijk komen ze uit China, waar ze al meer dan vierduizend jaar geteeld worden. Ze worden vaak in Griekse gerechten verwerkt, zowel in desserts als hoofdschotels.

Sinaasappels met dessertwijn, maak het hier.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding