recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Griekse keuken

Sterkedrank

Ouzo is waarschijnlijk de meest bekende sterkedrank van Griekenland. De anijsachtige aperitief is dan ook heerlijk verfrissend op een warme Griekse zomeravond. Griekenland heeft natuurlijk nog andere geestrijke dranken. InfoTalia laat je ook kennismaken met Metaxa en Griekse Raki.

Metaxa
Deze Griekse cognac werd voor het eerst gestookt in 1888. Hij wordt vaker in de winter dan in de zomer gedronken, en gaat goed samen met gegrilde kastanjes.
Metaxa is in verschillende varianten te verkrijgen, herkenbaar aan het aantal sterren. Net zoals bij cognac geldt: hoe ouder de Metaxa, hoe beter de smaak.

  •  

 

  • De �alledaagse� Metaxa 3* is minimaal 3 jaar oud en bevat 38 procent alcohol.
  • De Metaxa 5* is 5 jaar oud en bevat 40 procent alcohol.
  • De Metaxa 7* heeft de gezegende leeftijd van 7 jaar, en wordt ook wel Amphora genoemd, naar de vorm van de fles. Deze Metaxa is goudbruin van kleur, en bevat subtiele aroma�s van gedroogd fruit, vanille en eik. Het is een van de meest evenwichtige metaxa�s.
  • De Grand Olympian Reserve, of Metaxa 12* (40 procent) is minimaal 12 jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ook dit type bevat aroma�s van gedroogd fruit en vanille, maar ook van tabak.
  • De Private Reserve is 20 jaar oud, amberkleurig en erg rijk van smaak met aroma�s van honing, kruiden, gedroogd fruit, muskaat, vanille en eik.
  • Erg zeldzaam is de Grande Fine van meer dan 40 jaar oud. Hij wordt verkocht in porseleinen flessen.

Ouzo
Wellicht de meest gekende drank van Griekenland is ouzo. Het is een geestrijke drank met anijssmaak met om en bij de 40 procent alcohol en wordt meestal gedronken bij mezze.
Ouzo wordt gedestilleerd uit het druivenresidu dat overblijft na het maken van wijn. Enkel als de drank in Griekenland en op deze manier geproduceerd wordt, kan hij ouzo genoemd worden. De typische smaak krijgt hij door de toevoeging van anijs, venkel, steranijs, kardemom en mastiek. Het is te vergelijken met de Franse pastis.

 

 

Raki
Hier is de versmelting van de Griekse en Turkse culturen weer voelbaar. Zowel Grieken als Turken hebben een drank genaamd raki. Er is echter wel een verschil tussen beide landen. Turkse raki heeft veel weg van de Griekse ouzo en is eerder een anijslikeur. De Griekse raki wordt van wijnmost gemaakt, smaakt niet naar anijs en is eerder te vergelijken met een Italiaanse grappa. Op Kreta zullen de bewoners je niet zonder enige trots tsikoudia aanbieden, de oorspronkelijke naam van hun variant van raki. De noord-Griekse variant heet tsipouro en neigt meer naar Ouzo en dus de Turkse raki.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding