wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Lederen zetels in de watten leggen: hoe poets je leder?

Een lederen bankstel is een hele investering. Je wil er dan ook zo lang mogelijk van genieten. Hydrateren is het toverwoord: reinig regelmatig je bankstel met een vochtinbrengende zeep en behandel het af en toe met een onderhoudsmiddel voor leer.

Maandelijks onderhoud
Stof geregeld je leren bankstel af en ga er daarna met de stofzuiger over. Gebruik dan wel een speciaal hulpstuk waarmee je het leer niet beschadigt.

Nat reinigen kan ook, maar het leer mag niet te nat worden. Een vochtige doek die je goed uitwringt, is geschikt voor leer. Met wat zadelzeep, glycerine- of hydraterende zeep kan je je bankstel op een zachte manier reinigen. Knopen en biezen poets je met een vochtige, zachte tandenborstel met wat zeep.

Droog leer altijd af met een schone, zachte doek die niet pluist.

Halfjaarlijks onderhoud
Enkele keren per jaar heb je een speciaal onderhoudsmiddel voor leer nodig. Een dergelijk product houdt het leer soepel. Vooral als je leren meubels in de zon staan, kan leer uitdrogen en barsten vertonen. Je zoekt dan eigenlijk beter een ander plaats voor je leren fauteuils...

Wrijf het onderhoudsproduct goed uit. Het moet immers op het leer blijven hangen en niet in je kleren kruipen als je erop gaat zitten. Daarna moet je het onderhoudsmiddel zijn werk laten doen. Je laat het met andere woorden 12 uur intrekken en -werken. Ten slotte wrijf je het onderhoudsproduct een laatste keer uit.

Eigenlijk kan je een speciaal middel voor leer ook gemakkelijk zelf maken. Meng daarvoor 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie. Schud het mengsel goed en je kan het meteen aanbrengen.

Vlekken in leer

  • Watervlek? Ga er met een vochtige spons over en laat de vlek drogen.
  • Zoutvlek? Dep de vlek in een mengsel van 2 delen azijn en 1 deel water.
  • Inktvlek? Doe wat nagelriemremover op een doekje en wrijf de vlek zachtjes in.  Laat de remover bij hardnekkige vlekken eerst een tiental minuten inwerken voor je de vlek inwrijft.
  • Donkere rand? Maak een papje van citroensap en wijnsteenzuur. Wrijf de vlek ermee in en neem het papje vervolgens af met een vochtige zachte doek. Eindig met schoon water.
  • Schimmel? Breng wat vaseline aan op de schimmelsporen. Laat het een vijftal uur intrekken, daarna mag je de vaseline uitwrijven.

Andere leren spullen
Leren tassen, jassen, schoenen, bureau, autostoelen...? Je kan ze op dezelfde manier behandelen als je meubels. Dus eerst reinig je de leren spullen met een vochtige doek waarmee je even over vochtinbrengende zeep gaat. Daarna droog je het. Af en toe kan je de spullen behandelen met een speciaal onderhoudsproduct voor leer.

Voor alle zekerheid test je reinigings- en onderhoudsmiddeltjes best eerst op een onopvallende plaats!

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur