wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

De 5 minuten woonkamerschoonmaak!

Het gebeurt wel eens dat je de tijd niet had om je huis schoon te maken voor je gasten aankomen. Of je hebt deze week nu eenmaal iets minder zin. Dan is dit artikel perfect voor jou! Je huis schoon in 5 minuten.

De voorbereiding
Voor je start, neem je een grote kartonnen doos of wasmand en je zet deze klaar. Vul een emmer met allesreiniger. Als laatste neem je nog een stofdoek bij de hand.

Alles moet weg!
Start! Zonder nadenken gooi je alle troep of spulletjes die niet thuis horen in de woonkamer in de doos of wasmand. Je kan, als je nog tijd over hebt straks, alles sorteren en eventueel op zijn rechtmatige plaats terug leggen of je stelt de doos in je slaapkamer of garage.

TIP: extra handig tegen sloddervossen
Dit is ook de perfecte manier als je steeds andermans rommel moet opruimen zelfs al heb je veel tijd. Voor je het weet, staan ze bij jou om te vragen waar alles ligt. Dan kan jij vlot antwoorden “op de laatste halte richting vuilnisbelt”

Heb je een paar sloddervossen onder je hoede dan kan het geen slecht idee zijn om een week alles te verzamelen in dozen per persoon. Vrij confronterend geloof me!

De echte schoonmaak
Nu je woonkamer ordelijk oogt, is het tijd om het zichtbare vuil aan te pakken. Ga met de stofdoek overal over en neem het vuil weg van de meest zichtbare plaatsen. Kijk ook vlug even langs de plafondrand en in de hoekjes. Soms zitten daar zichtbare stofnetten. Jij ziet deze niet maar een gast die 15 minuten in een zetel zit rond te staren wel natuurlijk.

Eens het stof weg is, ga je over naar fase twee en tevens ook de laatste fase. Droog dweilen of moppen.

Maak de dweil nat in het water met allesreiniger en wring hem half weer uit. Ga nu over de vloer en je zal zien dat het meeste stof en vuil meegenomen wordt. Spoel en wring de dweil regelmatig uit want er zal aardig veel vuil in de dweil hangen.

Door droog te dweilen in plaats van te stofzuigen geef je de kamer ook direct een fris geurtje mee.

Camouflage als laatste tactische zet
Natuurlijk is je woonkamer niet zo proper als je het vergelijkt met een grondige poetsbeurt dus dien je wat camouflagetechnieken te gebruiken.

  • Plaats sfeerverlichting in plaats van de standaardverlichting dat je volledige woonkamer uitlicht.
  • Hapjes op tafel: trekt lekker de aandacht.
  • Wees aanwezig bij je eerste gasten: door aanwezig te zijn en te praten met je gasten, hebben ze geen tijd om rond te kijken. Eens er wat meer gasten toegekomen zijn en ze met elkaar aan de praat gaan, kan je je langzaam misbaar maken. Je kan deze taak ook overlaten aan je huisdier of partner natuurlijk.
  • Vertel over je drukke agenda die het feestje voorafging. Veel doen in weinig tijd is steeds scoren. Hou het natuurlijk wel geloofwaardig dames! Je vriendinnen kennen je.

Einde en waarschuwing
Hou er rekening mee dat bovenstaand artikel geen vervanging kan bieden aan een grondige poetsbeurt want je poetst niet alleen voor het zicht maar ook voor je eigen hygiëne. Doe de 5 minuten schoonmaak dus maximum één maal om de 14 dagen als je wekelijks poetst...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur