wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

De grote lenteschoonmaak: basisregels

De lente is in het land en daarmee de voorjaarskriebels. Maar in de eerste zonnestralen dansen ook stofdeeltjes rond en blijken de ruiten na een lange winter niet meer zo glashelder te zijn. Tijd voor de grote schoonmaak dus!

De grote schoonmaak is het moment waarop je alles aanpakt waar je anders niet aan toe komt. Ook lampen, schilderijen, deuren en moeilijker bereikbare plekken worden onder handen genomen. Spullen die je niet meer gebruikt breng je naar de kringloopwinkel en kamer voor kamer schrob je en ruim je op tot je huis er helemaal pico bello bij ligt! Enkele basisregels voor een efficiŽnte aanpak.

Begin niet aan alles tegelijk!
Werk kamer voor kamer af. Als je overal tegelijk aan begint, staat je hele huis overhoop en word je al moedeloos bij de gedachte dat alles straks weer op zín plaats moet, terwijl buiten de zon straalt. Resultaat: het omgekeerde effect en je hernieuwde lente-energiepeil dat tot een dieptepunt zakt. Stel miniprojecten op die je in een redelijke tijdsspanne kan afwerken.

Werk van boven naar beneden
Een basisschoonmaakprincipe! Om efficiŽnt te werken, begin je helemaal boven (het plafond op de bovenste verdieping) en werk je stelstelmatig naar beneden. Zoniet riskeer je alles weer vuil te maken en opnieuw te moeten beginnen.

Maak van je hart een steen en gooi spullen weg!
Wees†dapper en gooi alles weg wat stuk is en niet meer te repareren valt. Wat je al langer dan een jaar niet meer gebruikt, geef je weg†of breng je naar de kringloopwinkel. Dat fonduestel dat al jaren in de kast staat te bestoffen, kan de deur uit. Je zal het niet missen. Dit geldt ook voor kledij, handige producten die je nooit gebruikt, huishoudapparaten en andere toestellen. Ze zijn nutteloos, maken je huis rommelig en telkens je ze ziet staan, doen ze je zuchten.

Geef geld uit
Extra motivatie nodig? Trek dan eerst naar de winkel om coole schoonmaakspullen te gaan kopen. De grote schoonmaak is een vrijkaart om een nieuwe allesreiniger te gaan kopen met een onweerstaanbaar lekker geurtje, flashy huishoudhandschoenen en een nieuwe, handige zwabber.

Vervang oude spullen
Zit je douchegordijn onder de schimmel? Verlies je tijd niet aan schrobben, maar schaf je een nieuw, fleurig exemplaar aan. Makkelijk, goedkoop en je badkamer zit meteen in een nieuw kleedje. Hetzelfde geldt voor wc-borstels, kussens en versleten badmatjes.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur