wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Insecten buiten houden en verdelgen

Elke zomer hetzelfde liedje: je ligt rustig te slapen en de muggen zoemen je wakker, je laat de achterdeur openstaan en de vliegen of wespen komen binnen of de mieren lopen in colonne richting aanrecht. Buiten je huis heb je er geen problemen mee, maar als ze binnenkomen, dan wil je ze zo snel mogelijk buiten. Hoe ga je te werk?

Muggen
Overdag zal je niet zoveel last hebben van muggen, maar bij het vallen van de avond komen ze tevoorschijn. Als je je huis niet afschermt, zitten ze sneller binnen dan je denkt. Plaats daarom bij elk raam een hor zodat ze niet binnen kunnen komen. Horren houden muggen tegen, maar ook door de buitendeur kunnen ze binnenkomen. Ze hoeft zelfs niet lang open te staan. Heb je echt veel muggen in huis, dan kan het zijn dat er in de buurt een broeihaard is. Een stilstaande plas water is de broedplaats bij uitstek voor muggen.

Om te voorkomen dat de muggen je nachtrust verstoren, kan je misschien een klamboe (muskietennet) rond je bed hangen. Vind je dat te omslachtig, dan kan je de muggen te lijf gaan met een muskietenspray, maar dat is ook voor jou niet zo gezond. Gezondere en milieuvriendelijkere oplossingen zijn citronellakaarsen en      -stekkers, citroengras, pepermunt, rozemarijn, lavendel, eucalyptus, goudsbloem en kattenkruid. Muggen houden niet van de geur en blijven er dan ook uit de buurt. Ook tocht is een eenvoudig middeltje tegen de vederlichte muggen. Je huid insmeren met muggenspray houdt de muggen voor even uit je buurt, maar het goedje verdampt snel en werkt dus snel uit.  

Mieren
Mieren zijn vlijtige werkers die een hele dag in de weer zijn om voor de koningin en de rest van het nest eten te zoeken. In grote groepen trekken ze erop uit en hoe ze het doen, dat weet je niet, maar altijd vinden ze wel een weg naar jouw etensresten. Vooral zoetigheid trekt ze aan. Wat kan je allemaal doen om die vervelende beestjes buiten te houden.

  • Breng ze niet in verleiding. Sluit alle potten met voedsel goed af. Alle etensresten, hoe klein ook, kunnen een miereninvasie uitlokken. Zelfs als een pot goed gesloten is, kunnen er aan de rand resten hangen die aanlokkelijk zijn voor mieren. Ook je afvalemmers zitten vaak vol lekkere hapjes voor mieren. Blikjes cola en andere frisdranken zijn echte mierenlokkers.
  • Gelukkig maken mieren meestal in de tuin hun nest. Als je gebouwd hebt op een nest, kan het zijn dat de mieren er blijven en zo een weg in het huis vinden. Speur de toegangswegen van die mieren op en behandel deze met aangepaste producten.
  • Geur is belangrijk voor mieren, zo vinden ze soortgenoten en ook de weg terug. Enkele natuurlijke middeltjes die vooral inwerken op de geurzin van mieren zijn witte peper, koffiedik, fijngesnipperde rauwe uien, opengewreven knoflookteentjes, kruidnagel, koperdraad en verschillende bloemen en planten zoals lavendel, tomaat, afrikaantjes, wilde munt, wijnruit, rozemarijn, lavas, brandnetel en goudsbloem. 
  • Wil je ze niet alleen weghouden, maar ook vernietigen, dan kan je kiezen voor een mengeling van iets zoets met bakkersgist. De mieren nemen het zoete goedje in en sterven later omdat de gist uitzet. Ook een aantal dagen kokend water in het nest gieten, is heel doeltreffend. De meest miervriendelijke oplossing is het nest zo goed mogelijk opscheppen en een andere plaats geven, ver weg van het huis. Als je wilt voorkomen dat de mierenpopulatie verder groeit, dan kan je een bloempot vullen met aarde, deze omgekeerd op het nest zetten, wachten tot ze daar hun eitjes in hebben gelegd (zon twee weken) en daarna de aarde van de bloempot bij de kippen gooien of verbranden.
  • Chemische producten zijn natuurlijk ook doeltreffend, maar vormen een gevaar voor huisdieren en kinderen. Verzeker je ervan dat deze de poeders of vloeistoffen niet kunnen innemen. Lokaasdoosjes zijn een veilige oplossing, maar niet zo doeltreffend als rechtstreeks het nest te lijf gaan. Lees in elk geval altijd goed de gebruiksaanwijzing.
  • Mieren nestelen zich ook graag in oud hout en boomstronken. Als deze zaken in de buurt van je huis liggen, dan doe je er goed aan om ze te verwijderen of op zijn minst verder van je huis te leggen.

Wespen, dazen, hommels, bijen, vliegen, vlinders,
Alle vliegende insecten die geen muggen zijn, zijn liever buiten dan binnen. Zelfs de bloeddorstige daas zal snel zijn weg naar buiten zoeken als hij in een huis belandt. Horren aan de ramen en vliegengordijnen aan de buitendeuren houden de meeste vliegende insecten buiten. Als je deur of raam natuurlijk de hele dag wagenwijd openstaat zonder hor of vliegengordijn, dan mag je je zeker verwachten aan een bezoek van enkele vliegende insecten. Eenmaal binnen kan je ze achternazitten met een vliegenmepper, maar liefst laat je ze in leven. De meeste insecten zijn immers nuttig. Als je je raam laat openstaan, vinden ze vanzelf de weg naar buiten. Misschien kan je de uitgeputte exemplaren wel vangen en buiten vrijlaten.

 

Hou je huis schoon met weinig inspanningen. Ontdek hier hoe dat moet!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur