wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Geef je plafond een beurt

Natuurlijk moet je niet elk jaar je plafond onder handen nemen. Vaak is het al voldoende om af en toe eens met een ragebol de hoeken te overgaan. Toch hebben bepaalde plafonds zoals die in de keuken en in de woonkamer eens in de twee drie jaar een beurt nodig. Deze plafonds kunnen immers vettig of vuil worden door roet of nicotine. Je kunt uiteraard ervoor kiezen je plafond opnieuw te verven, maar afwassen is vaak veel eenvoudiger!

Soorten plafonds
De manier waarop je je plafonds een beurt geeft, hangt af van het soort plafond. Is het een geverfd plafond? Zitten er houten balken in? Is het plafond in kunststof, enzovoort. InfoTalia geeft je wat middeltjes die algemeen werken, maar kijk toch even na of het sopje wel goed is voor jouw plafond.

Afwasmiddeltjes
Een overzicht van afwasmiddeltjes die over het algemeen helpen. Misschien heb je er wel al een paar in huis:

 Warm water met een handvol korrels soda. Los de soda eerst op in heet water en voeg er dan lauwer water aan toe.
 Water met schoonmaakazijn
 Water met een scheut ammoniak. Zorg wel dat in dit geval de kamers goed verlucht zijn. Ammoniak kan je immers naar adem doen happen.
 Dettol
 Water met wat bleekwater of javel bij.
 Water met een beetje waspoeder in.

Tips:
 Giet niet alles zomaar samen: kies voor een sopje. Anders krijg je misschien chemische reacties.
 Bij hardnekkige vlekken kan je even met pure ammoniak of pure schoonmaakazijn werken.
 Laat het goedje wat intrekken en overga daarna alles met koud water.

Technieken
Natuurlijk kan je alle plafonds afgaan met een vodje en een trapladdertje, maar meestal is dat niet alleen een werk van lange adem, het kan ook erg lastig zijn. Voor je het weet zit je met een stijve nek of een pijnlijke rug. Bovendien houdt het werk risicos in. Veiliger en gemakkelijker zijn de vloerwissers. Je dompelt een dweil of doek onder in je sopje, wringt die even uit en pint hem vast aan de vloerwisser. Daarmee kan je gemakkelijk je plafonds overgaan. Een vloerwisser kan je uiteraard alleen maar verlichting bieden als je een effen plafond zonder relif of balken hebt. Wring je dweil of doek altijd goed genoeg uit, je wil immers niet dat het sopje in je oog terechtkomt!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur