wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Hoe maak je radiatoren schoon?

Radiatoren trekken heel wat stof aan vanwege de convectiestromen eromheen. InfoTalia legt je uit hoe je vuil en stof op en rond radiatoren op een gemakkelijke manier verwijdert.

Radiatoren en energieverbruik
Radiatoren zijn echter stofvangers. Zowel achter, onder, tussen als in radiatoren hopen zich heel wat stofnesten op. Het oogt niet alleen niet goed, bovendien zullen ze je energiefactuur de hoogte in jagen want stofdeeltjes die zich in de radiatoren ophopen verminderen de efficiëntie van het centraleverwarmingssysteem. Op tijd en stond de radiatoren reinigen, is dus aangewezen.

Radiatoren en veiligheid
Voor je aan de grote schoonmaak begint, neem je best enkele veiligheidstips in acht:

Heb je een elektrische verwarming, verzeker je er dan van dat je de elektriciteit afsluit op het ogenblik dat je de radiatoren gaat poetsen. Spuit bovendien geen vloeibare reinigingsproducten rechtstreeks op of in de radiatoren. Probeer verder geen panelen te verwijderen bij elektrische radiatoren. Dit kan immers brand en elektrische shocks veroorzaken.

Bij verwarmingsketels op olie of gas reinig je de radiatoren best als ze koel of koud aanvoelen, wil je je niet verbranden én goede poetsresultaten krijgen.

Radiatoren en vuil
Vuil dat aan radiatoren kleeft, verwijder je met een vochtige doek met een beetje detergent of een vochtige microvezeldoek. Vermijd het gebruik van schuurproducten, aangezien deze krassen veroorzaken op radiatoren.

Vastklevend vuil dat je niet meteen verwijderd krijgt, kan je te lijf gaan met een krachtige reinigingsspray of –lotion. Deze laatste breng je eerst aan op een spons of zachte doek, waarna je even wacht. Leg een doek onder de radiator om vlekken van de reinigingsspray of -lotion op de vloer te vermijden. Neem een tweede doek of spons die je eerst in water doopt, om de resten van het reinigingsproduct te verwijderen. Droog nadien de radiator met een zachte doek of handdoek.

Radiatoren en stof
Je kan het stof met een stofdoek te lijf gaan, maar daar ben je dan wel een hele tijd zoet mee. Bovendien is het resultaat niet echt schitterend. Daarom stellen we je enkele alternatieven voor om radiatoren te reinigen.

Sommige stofzuigers beschikken over speciale hulpstukken waarmee je alle hoekjes en kieren van de radiatoren kan bereiken: een kleine, platte zuigmond of een borstel bijvoorbeeld. Deze hulpstukken zijn ook apart verkrijgbaar in de handel en zijn helemaal niet duur. Wil je het stof in de radiator grondig aanpakken, verwijder dan eerst de panelen voor je begint te stofzuigen. Let op: dit kan enkel bij radiatoren op gas of aardolie.

Heb je geen hulpstukken in huis, dan kan het ook op deze manier: bevestig een vochtige keukenhanddoek achter de radiator. Blaas het stof met een föhn door de openingen van de radiator. Plaats tegelijkertijd je stofzuiger onder de radiator zodat het stof ook aangezogen wordt en niet in de ruimte gaat zweven.

Er zijn ook speciale radiatorontstoffers te verkrijgen. Ze lijken op plumeaus, maar ze hebben een plastic top zodat je geen krassen kunt maken, ook zijn ze plooibaar zodat ze gemakkelijk tussen alle kieren en spleten kunnen.

Radiatoren en geuren
Voor een hogere luchtvochtigheid in huis raadt men aan om bakjes aan de radiatoren te hangen gevuld met water. De warmte van de radiator zal het water verdampen waardoor meer vochtdeeltjes in de lucht komen. Wil je tegelijk een frisse geur in je huis verspreiden, dan kan dat zonder speciale luchtverfrisser. Voeg gewoon enkele druppels etherische olie aan het water toe en de ruimte ruikt heerlijk fris.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur