wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Droge lucht in huis

In de winter draait de verwarming op volle toeren. Het is dan wel aangenaam warm in huis, maar die verwarming droogt de lucht in je huis uit. Een te droog kamerklimaat is ongezond voor jou, je huisdieren en je planten. Met deze tips en toestellen maak je de lucht opnieuw wat vochtiger.

Relatieve luchtvochtigheid
Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit.
Zo is de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager dan 5 procent vanwege de koude buitenlucht die tot -50░C kan oplopen. Bij mist of dauw kan je spreken van een maximale luchtvochtigheid van 100 procent. De lucht is dan verzadigd en zal druppels vormen.

Winter
Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 Ó 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent.

De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht. Wanneer die lucht in huis verwarmd wordt, neemt de luchtvochtigheid nog meer af.

Lees ook: Dossier Verwarming: optimaal verwarmen en enrgie besparen

Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen enkele zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.

Hygrometer
Een thermometer om de temperatuur te meten, heb je waarschijnlijk wel in huis. Wil je de luchtvochtigheid meten, dan schaf je je best een hygrometer aan.

Let er wel op dat je deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.

Gezondheid
Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:

- Koudegevoel bij een normale warmte
- Uitgedroogde of ge´rriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
- Prikkelende keel
- Droge hoest
- Droge, schilferige huid
- Gebarsten lippen
- Droge, branderige ogen
- Irriterende contactlenzen
- Ge´rriteerde luchtwegen
- Verhoogde kans op infecties
- Verminderde weerstand
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen

Lees ook: Gezond lichaam met gezonde voeding ( concentratie, bloedsomloop, stevige huid, botten, ... )

Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de ingeademende lucht opnemen. Daarnaast is veel stof in huis een boosdoener, zeker bij een temperatuur boven 23░C. Bij droge lucht komt stof sneller vrij en gaat het in de lucht zweven.

Naast mensen zullen ook dieren, planten, meubels, parket en muziekinstrumenten voordelen ondervinden van een goede luchtvochtigheid.

Lees ook: Kamerplanten afstoffen
Lees ook: Stofvrij zonder veel moeite

Tips
Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. Als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:

- Hang waterbakjes aan de verwarming.
- Zet de afzuigkap tijdens het koken af.
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- Laat de temperatuur niet boven 20 Ó 21░C stijgen.
- Verlucht je huis voldoende.
- Veeg geregeld stof.
- Plaats planten die water verdampen.

Luchtbevochtigers
Als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest doeltreffende middel. Er bestaan drie verschillende systemen:

Stoom
Het water wordt verhit waarbij het water als een geleider optreedt tussen twee elektroden. Zo wordt het water omgezet in stoom die langs een kleine opening het toestel verlaat.

Stoombevochtigers werken heel efficiŰnt omdat ze in korte tijd veel stoom genereren. Een toestel van 50 euro kan tot zoĺn 0,7 liter water per uur omzetten in stoom. Je kan de bevochtiger aansluiten op een hygrostaat. Dan stel je de gewenste luchtvochtigheid in en slaat de bevochtiger automatisch aan en uit. Wie wil, kan er ook een geurtje aan toevoegen.

Het nadeel van dat type is het hoge energieverbruik. Het water moet immers opgewarmd worden.

Ultrasoon
Een geruisloze ventilator verspreidt een microfijne nevel die ontstaat door hoge, frequente, onhoorbare trillingen onder water.

Deze luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrostaat. Aangezien de energie aan de kamerlucht onttrokken wordt, verbruikt dat soort toestellen weinig stroom. Het water wordt immers koud verneveld.

Verdamping
Een ventilator blaast droge kamerlucht door een vochtige filter waardoor het water verdampt.

Een hygrostaat is overbodig bij deze bevochtigers. Bovendien worden stof en geuren onttrokken aan de lucht die langs de filter passeert. Dat systeem gebruikt weinig stroom, maar geeft ook minder vocht af.

Je kan bovendien een stap verder gaan en de lucht niet alleen bevochtigen, maar ook zuiveren. Een luchtreiniger met filter of een ionisator neutraliseert schadelijke stoffen en kleine stofdeeltjes. Vooral in kantoorgebouwen is de lucht van slechte kwaliteit en vervuild.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur