wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Parket poetsen: reinigings- en onderhoudstips

Parket geeft je interieur cachet en charme, of het nu om massief hout gaat of stroken die aan elkaar bevestigd worden. Van zon elegante houten vloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Dat doe je zo.

Een geplastificeerde parketvloer is gemakkelijker qua onderhoud dan een geboende parketvloer. Eigenlijk gaat het over een gelakte vloer, vergelijkbaar met vernis. De soort lak - glanslak, satijnlak, matte lak polyurethaan of waterlak - bepaalt het resultaat. Waterlak is milieuvriendelijker en beter bestand tegen slijtage dan polyurethaan die optisch een mooier resultaat biedt.

Ook bij deze afwerkingslaag geldt dat je het parket regelmatig schoonmaakt met een stofzuiger of een droge doek die elektrostatisch geladen is.

Elk seizoen moet je geplastificeerd parket behandelen met een speciaal onderhoudsproduct. Op druk belopen plaatsen kan dat zelfs vaker nodig zijn. Naast doffe vlekken kan je met het onderhoudsmiddel ook kleine krasjes in het parket wegwerken.  Houd er rekening mee dat je het eerste half uur na behandeling niet over het parket mag lopen.

Kleine vlekken of krassen kan je eventueel ook wegschuren waarna je plaatselijk terug lak aanbrengt.

Reken erop dat je tien jaar zonder zorgen kan genieten van een gelakte vloer, daarna zal je een nieuwe laklaag moeten aanbrengen. Hoe ga je daarbij te werk?

 • Schuur de bovenste, oude laag lak volledig af.
 • Breng daarna een laag porinvuller aan op de afgeschuurde ondergrond.
 • Schuur nu nog lichtjes de laatste oneffenheden weg met zacht schuurpapier.
 • Ten slotte breng je enkele lagen met een speciaal plastificeerproduct aan. Dit laatste kan je vergelijken met vernis, zij het dat het elastischer en beter bestand is tegen slijtage.

Geolied parket poetsen en onderhouden
Gemakkelijker in onderhoud is geolied hout dat erg natuurlijk oogt, maar dat betekent niet dat deze parketvloer geen onderhoud vraagt.

Een geoliede parketvloer kan je wekelijks stofzuigen met de speciale stand voor parket- en tegelvloeren.

Een of enkele keren per jaar moet je de vloer dweilen, maar let daarbij op! Gebruik een mengeling van zuiver water en een speciaal product voor deze klus en wring de dweil heel goed uit. Zo voorkom je donkerkleurige strepen tussen de planken en een snelle slijtage van de vloer. Eigenlijk kan je beter spreken van een vochtige doek dan een natte dweil. Gebruik bij het dweilen speciale voedende en beschermende zeep voor geolied parket.

Na enkele jaren moet je de vloer opnieuw olin. Als je de parketvloer goed onderhouden hebt en geregeld een nieuwe olielaag aangebracht hebt, dan hoef je het parket niet af te schuren. Wel moet je de vloer ontvetten voor je er een nieuwe olielaag op aanbrengt. Soms zal je plaatselijk meer of vaker olie moeten aanbrengen, met name op die plaatsen waar veel gewandeld wordt. In bepaalde gevallen lees: bij heel stabiele parketsoorten kan je ook een twee-in-een product gebruiken: een middel dat zowel zeep als olie bevat zodat ontvetten overbodig wordt. Houd rekening met een droogtijd van twaalf uren. 

Welke olie je als beschermlaag aanbrengt, bepaalt het uitzicht van de vloer. Zo zal een natuurlijke olie het hout ietwat donkerder kleuren. Een lichtere kleur parket bekom je met witloog of verdund zwavelzuur.

Parketvloer = opgepast met...
Behandel je je parket op de verkeerde manier, dan leidt dat tot beschadigingen. Daarom nog even de belangrijkste aandachtspunten bij het onderhoud van een parketvloer.

Tips:

 • Gebruik steeds aangepaste producten voor het behandelen van parket.
 • Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes op parket. Zo zal ammoniak een houten vloer aantasten omdat je de beschermlaag verwijdert met het bijtende product. Dat levert je een schrale vloer op waarop snel vlekken ontstaan.
 • Schuurmachines en schuurpapier? Wees er zeer voorzichtig mee. Ga voor een zachte korrel aangepast aan de parketvloer.
 • Schrob ook liever niet te hevig, want ook zo kan je parket beschadigen.
 • Water en parket zijn vijanden van elkaar, voorkom koste wat het kost omgevallen emmers en natte dweilen.
 • Wantrouw oude was, koop liever een nieuwe pot.
 • Kies boenwas zorgvuldig uit; vlekken ontstaan snel met was die niet doorzichtig genoeg is.
 • Kleine krassen kan je zelf proberen weg te schuren, waarna je er terug wat boenwas, lak of olie op aanbrengt.
 • Grote krassen, vlekken en beschadigingen laat je liever over aan de specialist.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur