wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Spinnen uit je huis verjagen

Heel wat mensen hebben een irrationele spinnenfobie en krijgen al de kriebels als ze een spin in huis spotten. Nog meer mensen huiveren bij de gedachte het beestje aan te raken. Hoe je de akeligste exemplaren buiten kan plaatsen zonder in hun buurt te moeten komen leggen we je hier uit.

Aantal spinnen in huis
Gemiddeld bevat een hygiënisch huis 1500 spinnen. Vooral in juni en september tref er je de meeste aan in huis. Het najaar is de topperiode voor spinnen: de volwassen geworden mannetjes gaan dan op zoek naar een vrouwtje om mee te paren. Geen wonder dat de spinnen in die periode uit hun schuilplaatsen komen en door je huis paraderen.

Nog meer cijfers? Krijg alvast de kriebels, want een Engelse studie telde 130,8 spinnen per m² weiland oftwel meer dan 130 miljoen per km².

Enkele mythes over spinnen
Bang zijn voor spinnen is eigenlijk niet nodig. Soms hoor je wel eens griezelige verhalen over spinnen, maar dat zijn broodjeaapverhalen... De volgende mythes kan je dus duidelijk naar de prullenmand verwijzen:

 • Spinnen kunnen je bijten en eitjes onder je huid leggen. Na een tijdje barst de gezwollen plek open en springen er allemaal nieuwe spinnetjes uit.
 • Sommige mensen verwijderen de topjes van een banaan, omdat spinnen er eitjes in zouden leggen.
 • Spinnen verhuizen in de herfst van de tuin naar het huis.

En wees gerust, huisspinnen steken niet. Alleen kruisspinnen in de tuin willen wel eens steken, maar dat is dan volstrekt ongevaarlijk.

Schuilplaatsen van spinnen binnenshuis
Waar verschuilen die beestjes zich dan? Overal eigenlijk...

 • Op zolder
 • In de kelder
 • Achter valse plafonds
 • Achter plinten
 • Holle ruimtes in huis
 • In afvoerbuizen
 • Achter het fornuis in de keuken...

Niet alle spinnen houden van hetzelfde klimaat: de ene gaat voor een droge zolder, de andere voor een vochtige kelder. Waar insecten zijn, zitten spinnen, want dat zijn hun prooidieren. Insecten vind je vooral op die plaatsen in huis waar je niet zo vaak komt: zolder en kelder dus. Insecten komen verder af op afval en etensresten. Achter het fornuis willen wel eens etensresten vallen, die insecten lokken. Ook op en rond de vuilniszakken tref je er veel aan.

Spinnen uitroeien of inperken?
De spinnen in je huis uitroeien is onbegonnen werk. Het zijn er nu eenmaal zoveel dat geregeld een spin doden of uit huis verwijderen, niet helpt om de hele spinnenpopulatie uit te roeien.

Je kan hen aantal natuurlijk binnen de perken proberen te houden, maar ook dat is vechten tegen de bierkaai. Bedenk dat minder spinnen in huis meer voedsel ter beschikking hebben, waardoor ze meer eieren leggen en meer babyspinnetjes krijgen.

Soms zegt men dat spinnenwebben stuk maken helpt om spinnen te verjagen. Dat klopt eigenlijk niet, want spinnen denken niet logisch na. Ze proberen in eerste instantie gewoon op dezelfde plaats het web opnieuw op te bouwen. Na verloop van tijd verhuizen spinnen weliswaar hun web, maar ze zullen daarbij wel binnenshuis blijven.

Daarnaast is het ook de vraag of het nuttig is om spinnen uit te roeien. In het milieu zorgen fauna en flora immers van nature voor een evenwicht. Wat heb je liever in huis: spinnen of insecten? Spinnen zijn dé insectenjagers bij uitstek: ze eten tal van vliegjes en klein ongedierte.

Natuurlijke vijanden van de spin
De spin heeft heel wat vijanden, buiten- én binnenshuis:

 • Vogels
 • Wespen
 • Sluipwespen (zij verdoven spinnen, leggen er dan eitjes in, die vervolgens uitkomen en waarbij de larven de spin opeten)
 • Bidsprinkhanen
 • Andere spinnen waaronder de huistrilspinnen Pholcus Phalangioides, Mimetidae en Ero
 • Mens (Vooral via de landbouw vanwege machines en gifstoffen.)

Spinnen diervriendelijk vangen
Je kan een spin natuurlijk doodmeppen of - trappen, maar diervriendelijker zijn deze manieren waarbij je de spin vangt en buiten terug vrij laat:

LuxeBugAway  - Een LuxeBugAway bestaat uit een lang (35 cm of 60 cm), houten handvat met een half open, plastic kelk. Je plaatst de open helft van de kelk over de spin, je draait aan het handvat... en de spin is gevangen. Eigenlijk is dit een luxe uitvoering van de klassieke manier van spinnen vangen: met een glazen pot en een stukje karton dat je onder de pot schuift, alleen bewaar je meer afstand tussen jou en de spin.   

SpiderCatcher - De SpiderCatcher lijkt wel wat op de LuxeBugAway: met een handvat van een halve meter lang blijf je op voldoende afstand van de spin, vooral het grijpsysteem verschilt. Dat bestaat uit stijve, nylon stekelharen die de spin opnemen zonder hem te verwonden. Die plastic stekels bedien je met een trekker aan het uiteinde van het handvat: als je de trekker induwt, openen de stekels zich, als je hem terug loslaat, omsluiten de stekels de spin.

Spinnenvanger van Ecosect - Deze Spinnenvanger werkt op basis van zuigkracht. Met behulp een batterij creëer je een zuigend effect waardoor je de spin zonder problemen kan vangen. Doordat de Spinnenvanger verlengbaar is, kan je de spin ook vanop een afstand vangen.

Spinnen minder diervriendelijk bestrijden
Onderstaande producten zijn milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, al zijn ze niet erg diervriendelijk als het op spinnen aankomt:

Spiderfree - Deze niet-giftige Spiderfree vloeistof op basis van Alkylethersulfaat-diethalomanine is 100% biologisch afbreekbaar. Je kan het dus zonder problemen binnen en buiten gebruiken. Spinnen en insecten zullen gedurende een lange tijd wegblijven op plaatsen die met Spiderfree behandeld zijn. Je kan het product kopen in sprayvorm en onverdund gebruiken of in bussen die je aanlengt met water. Het dunne waslaagje dat vervolgens achterblijft, zorgt ervoor dat webben zich niet kunnen vasthechten. 

Ecopowder voor spinnen - Ook dit poeder irriteert spinnen, waardoor de diertjes verjaagd worden en op zoek gaan naar betere levensomstandigheden. Je strooit het achter kieren en plinten waar spinnen zich ophouden.

Chicra - Deze weringscrème zou men in China al eeuwen als insectenwerendmiddel gebruiken. Je weert er ook spinnen mee, als je hoeken en kieren ermee insmeert. De crème bevat milieuvriendelijke bestanddelen zoals teatree, eucalyptus, ginko en organische vetzuren.

Ecosect Pest-away - Dit elektrisch toestel werkt op basis van ultrasone en elektromagnetische golven en heeft effect op een oppervlakte van maximum 250 m². Je verdrijft er spinnen mee, alsook muggen, mieren, muizen, ratten... Het apparaat is niet schadelijk voor mens en huisdier.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur