wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  een nieuwe woning kopen

Hoe koop ik een huis?

Een huis kopen is op termijn goedkoper dan er een huren. Dat weet je maar al te goed en daarom wil ook jij de stap zetten naar de aankoop van een huis. Maar hoe begin je eraan? Waarop moet je zoal letten? InfoTalia staat je bij in deze spannende periode.

Denk na over wat je precies zoekt

Hťt droomhuis voor iedereen bestaat niet. Een huis is een heel persoonlijk ding en er bestaan dan ook tienduizenden soorten van. Wil je een tuintje of net niet? Droom je van een villa of van een chique loft? Wil je in de stad wonen of op het platteland? Denk je aan kinderen en zo ja, hoeveel? Al die vragen stel je je het best voor je beslist een huis of appartement te kopen. Het zal je een hoop zoekwerk besparen.

Tel je geld

Uiteraard hoef je niet letterlijk al je geld te tellen, maar je moet wel een raming maken van het budget dat je in de aankoop van je huis kunt steken en het geld dat je wilt of kunt lenen bij de bank. Om te bepalen hoeveel een huis mag kosten, houd je het best rekening met hoeveel je maandelijks kunt afbetalen. Meer daarover lees je hier.

Houd ook rekening met alle kosten. Je vindt een overzicht hier.

Ga op zoek

Hier en daar in je buurt zie je af en toe wel eens een huis dat te koop of te huur staat. Ben je op zoek naar een huis in dezelfde buurt waar je woont, dan kan dat heel interessant zijn. Ga je liever in een andere buurt wonen, dan belet niets je ervan ook daar eens rond te rijden of te wandelen en te kijken of er geen bordjes hangen. Het is echter een huzarenstukje om je vastgoed op deze manier te zoeken als je meerdere buurten in gedachten hebt. Geen nood, immokantoren, kranten en ook het internet staan je bij in je zoektocht naar het ideale vastgoed. Een aantal sites zijn Logic-Immo.be en†Hebbes.be.

Je kunt ook altijd een makelaar inschakelen om de huizen voor jou te laten zoeken. Een lijst van makelaars vind je hier.

Hak de knoop door en teken het compromis!

Als je je droomhuis hebt gevonden, kan je het kopen. Gaat het om een bestaande woning, dan kan je over de prijs onderhandelen. Over de prijs van een nieuwbouwwoning valt doorgaans niet te discussiŽren. Ben je nog niet zo zeker van je aankoop? Dan kan je een optie nemen.†In de tijd dat je een optie neemt, kan je het huis laten schatten en een bouwkundige keuring laten doen.

Bij een onderhandse verkoop wordt na de mondelinge afspraak van de koop een compromis getekend. In dat compromis kan eventueel een opschortende voorwaarde worden opgenomen. Vaak staat in dat compromis dat de koper de verkoper al tien procent van het geld moet geven. Na vier maanden verloopt het compromis en wordt een officiŽle verkoopsakte verleden bij de notaris. In die vier maanden is het aan jou om het geld bijeen te zoeken door onder andere een woonkrediet af te sluiten. Op de dag van het verlijden van de akte worden alle cheques aan de notaris overhandigd en krijgt de koper van de verkoper de sleutels van het huis. Lees meer over de onderhandse verkoop.

Een openbare verkoop?

Niet alle huizen kan je onderhands kopen. Soms wordt een huis ook openbaar verkocht omdat dat zo werd opgelegd door het gerecht of omdat de verkopers dat zo hebben beslist. Bij een echtscheiding bijvoorbeeld kan het zijn dat de eigenaars niet in staat zijn om zelf te onderhandelen over de prijs. Ook bij een huis dat geŽrfd werd, is het soms moeilijk om met alle eigenaars te praten. Bij een dergelijke verkoop moeten de kandidaat-kopers bij opbod de prijs bepalen. Vaak is er een beginprijs. Als de koper akkoord is met het gedane bod, gaat de notaris over tot de gunning. Daarbij worden specifieke afspraken met de koper gemaakt. Lees meer over de†openbare verkoop.

Tijd om te verhuizen!

Als je eindelijk je droomhuis hebt gekocht volgt het: de verhuis. Daar komt heel veel bij kijken. Gelukkig heeft InfoTalia ook daar de gepaste tips voor. Lees er meer over†in de volgende artikels:

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŽ.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur