wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  een nieuwe woning kopen

Is de woning die ik wil kopen een beschermd monument?

Sommige woningen zijn door de overheid opgegeven als beschermd monument. En dat zijn niet alleen de grote monumenten zoals kastelen, dit kan ook een dorpsgezicht zijn of een landschap. InfoTalia legt even uit hoe je zekerheid bekomt.

Is mijn woning beschermd?

Om zekerheid te bekomen omtrent de vraag of een woning al dan niet een beschermd monument is, raadpleeg je best de databank 'Beschermd Erfgoed' van de Afdeling Monumenten en Landschappen.

Let wel, doorheen de jaren zijn straatnamen en huisnummers vaak veranderd. Deze wijzigingen worden zo goed mogelijk bijgehouden. Als je niet meteen je woning terugvindt, kan je best even zoeken via postcode. Indien je echter absolute zekerheid wenst omtrent een eventuele bescherming, neem je beter contact op met de Afdeling Monumenten en Landschappen.

Wonen in een beschermd monument

Als je dan toch een woning koopt die beschermd is als monument of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht, ben je verplicht ze te onderhouden en mag je ze niet ontsieren, beschadigen of vernielen. Verbouwen mag wel, maar de historische delen zoals een voorgevel of speciale architectuur moet je bewaren. Je dient dus voor de woning te zorgen als een 'goede huisvader' en de nodige werken uit te voeren om verval te voorkomen.

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŽ.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur