wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Split of multisplit airco of airconditioning: pro’s en contra’s

Airconditioners met een vast splitsysteem gebruikt men doorgaans om een of meerdere kamers te koelen, of een grotere ruimte met weinig tussenmuren. De compressorunit installeer je buiten en een of meerdere binnenunits plaats je binnenshuis.

Werking van split of multisplit airconditioning

Airconditioners met een vast splitsysteem bestaan uit afzonderlijke binnen- en buitenunits die via een smalle buis met elkaar in verbinding staan. Bij gewone split airconditioners, ook wel single split genoemd, is er sprake van één enkele binnenunit, bij multisplit airconditioners plaats je twee of meer binnenunits in de kamers naar keuze. In beide gevallen volstaat één buitenunit die de compressor en condensor bevat.

 

Op het vlak van werking wijkt dit type airconditioning niet zoveel af van de andere soorten, het enige verschil is de grote afstand tussen het gedeelte dat de warme lucht uit de ruimte zuigt, afkoelt en terug afgeeft en het gedeelte dat de afgevoerde warme lucht uitstoot.

 

Voordelen van (multi)split airco’s

Wat zijn de voordelen van een split of multisplit airconditioning?

  • Flexibele plaatsing

Klimaatregelaars met een splitsysteem bieden veel flexibiliteit op het vlak van plaatsing. Zo hoeft de buitencomponent niet vlak bij de woning te staan. Met een maximale afstand van 25 meter tussen binnen- en buitenunit kan je deze laatste zo plaatsen dat je er zelfs in de tuin geen last van hebt. Ook binnenshuis kan je naar believen een of meerdere koelcomponenten plaatsen. De smalle buis die de componenten verbindt, vereist slechts een muuropening van 6 à 10 cm.

  • Weinig tussenmuren

Woon je in een loft of loftachtige woning met weinig tussenmuren? Dan is dit systeem een goede keuze, want een split airconditioning koelt deze ruimtes op een afdoende wijze.

  • Weinig lawaai

Omdat het motorblok met compressor en condensor zich op een ruime afstand van de binnenunit(s) bevindt, produceren vaste splittoestellen veel minder geluidshinder dan andere modellen.

 

In dit artikel focussen we trouwens op de vaste (multi)split airco’s. In de handel vind je ook een mobiele variant, maar deze zorgt voor heel wat geluidshinder, al doet hij het beter dan de mobiele monobloc airco.

Nadelen van (multi)split airco’s

Wat zijn de nadelen van een split of multisplit airconditioning?

  • Geen algemene koeling

Je kan dit type airco weliswaar gebruiken voor één ruimte met weinig tussenmuren of voor enkele kamers, maar verwacht niet dat je je heel huis ermee kan koelen.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur