wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Aankooptips voor airco of airconditioning

Elke zomer lijkt warmer dan de vorige, zelfs in de lente stijgen de temperaturen alsmaar boven de gemiddelde waarden uit. Als je nog geen airconditioning in huis hebt, is dit waarschijnlijk het tijdstip om een aankoop te plannen. Wij werpen daarom een blik op de eigenschappen waarop je moet letten bij het kopen van een airconditioning.

Koelvermogen van airconditioning
In de eerste plaats is de capaciteit van de airconditioner is heel belangrijk. Daarvoor moet je je eerst afvragen welke ruimte je wil koelen: één kamer, een aantal kamers of het hele huis? Naast de afmetingen van de ruimte die je wil koelen, moet je ook rekening houden met andere aspecten: het aantal ramen en deuren, de oriëntatie van de ramen, het type beglazing, al dan niet aanwezige zonwering, isolatie, warmtebronnen...

 

Als je een klimaatregelaar koopt met een te klein koelvermogen, dan kan deze de ruimte niet voldoende afkoelen: je zal de airconditioner dan voortdurend op de hoogste stand instellen, waardoor je elektriciteit verspilt. Anderzijds, als je een conditioner koopt die te groot is voor jouw behoeften dan zal je hem geregeld moeten uitzetten omdat het anders te koud worden. Het toestel de hele tijd aan- en uitzetten verspilt eveneens energie.

 

Hoe weet je welk koelvermogen je nodig hebt? Doorgaans telt men een koelvermogen van 30 à 40 Watt voor elke kubieke meter. Bereken dus eerst de afmetingen van de ruimte via de formule lengte x breedte x hoogte en vermenigvuldig dit met 30 à 40, afhankelijk van de randvoorwaarden die we hierboven vermeldden.  

 

Energievriendelijkheid van airconditioning
Airconditioners staan bij het publiek bekend als energievreters: niet alleen de aankoop zelf, ook het koelen kost geld. Met de nodige aansporingen van de overheid is de  technologie er echter in geslaagd om diverse energiebesparende modellen op de markt te brengen.  

 

Controleer steeds de energieklasse als je een airconditioner overweegt te kopen. Alle klimaatregelaars krijgen een energielabel toegekend gaande van A tot G, waarbij klasse A het meest efficiënt is en klasse G het minst efficiënt is op het vlak van energieverbruik. Hoe hoger de doeltreffendheid, hoe minder het kost om de klimaatregelaar te laten koelen.

 

Luchtstroom van airconditioning
Hoe werkt een airconditioner eigenlijk? In een airconditioner bevindt zich een ventilator: deze blaast lucht langs een koelelement en laat bijgevolg koele lucht in de ruimte circuleren.

 

Kijk uit naar een klimaatregelaar met verschillende luchtstroominstellingen. Met een hoge instelling kan je een ruimte snel koelen. Omdat dat niet altijd nodig is en de hoogste stand erg luidruchtig kan zijn, is het handig als je de airconditioner ook op een lager niveau kan instellen zodat de kamer koel én rustig kan zijn om in te vertoeven.

 

Geluidsniveau van de airconditioner

In de vorige alinea haalden we dit aspect al aan: tijdens het koelen produceert een airconditioner geluiden. Europese comfortnormen hebben ervoor gezorgd dat er nu ook fluisterzachte exemplaren op de markt zijn. Een airconditioner die je inbouwt, kan zelfs amper hoorbaar zijn.

 

Controleer bij aankoop het aantal decibels dat de klimaatregelaar voortbrengt. Als hij te veel lawaai maakt, zal je je er waarschijnlijk aan gaan ergeren, vooral omdat een airco monotone geluiden voortbrengt. Kies je voor een aircosysteem dat bestaat uit een binnen- en een buitenunit, houd er dan rekening mee dat de koeling binnen erg stil is, maar buiten (lees: in de tuin) wel lawaai veroorzaakt. Soms kunnen de buren er zelfs last van hebben.

 

Timer van airconditioning
Een timer biedt je de mogelijkheid om de airconditioning automatisch aan en uit te zetten. Zo kan je hem als je op verplaatsing bent een uur voor thuiskomst in werking brengen zodat je een koel huis aantreft als je terug bent. Of je stelt de timer in om de airco na een tijdje uit te zetten, zodat je het bijvoorbeeld niet te fris krijgt als je gaat slapen.

 

Esthetica van airconditioning
Omdat het oog ook wat wil, let je bij de aankoop van een airconditioner best niet alleen op het functionele, maar ook op het esthetische. Stel je voor hoe de klimaatregelaar die je op het oog hebt, eruit zou zien als hij in je huis staat, hetzij staand, hetzij bevestigd aan een muur. Probeer een airco te kiezen die harmonieert met de inrichting van je huis.

 

Daar waar airconditioners vroeger lelijke en in het oog springende toestellen waren, is er nu keuze uit tal van modellen. Zo kan je kiezen voor een mooi design, een compact formaat, een model dat niet eens opvalt of een toestel dat je kan inbouwen in een plafond of achter een scheidingsmuur. 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur