wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Zeven fabeltjes en misverstanden over airco ontkracht

Loop je een verkoudheid op door de schuld van airconditioning? Zijn aircotoestellen altijd lelijk en lomp? Wij hebben de meest voorkomende vooroordelen en misopvattingen gebundeld en geanalyseerd.

Airco maakt ziek
In tegenstelling tot wat veel mensen beweren wordt men niet ziek van airconditioning. Het is echter wel goed mogelijk dat je door teveel luchtbeweging een verkoudheid oploopt. Vermijd dus een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten! Voor diegenen die airco vooral in de wagen gebruiken… rijd nooit met je airco aan en je ramen open. Dat is vragen om een lopende neus en hoofdpijn!

Airco is lelijk
Tegenwoordig wordt design zo hoog in het vaandel gadragen dat alles hip en afgelijnd moet zijn. Dat is ook de aircospecialisten niet ontgaan. Al geruime tijd worden mooie, compacte modellen verkocht. Er bestaan er zelfs al onzichtbare systemen die achter een wand of in het plafond verwerkt zitten.

Airco installeren is een zware klus
Als je zelf begint te klussen, kan je het wel moeilijk krijgen om de situatie te blijven controleren. Vraag daarom een vakman, die de installatie nauwkeurig en met plezier uitvoert. Heel je huis hoeft hiervoor niet opengebroken worden. De dunne koelleidingen kunnen in wanden of plafonds verstopt worden. Individuele toestellen vergen al helemaal geen complexe bouwwerken en zijn supersnel geďnstalleerd. Om nog maar te zwijgen van de gebruiksklare mobiele aircoapparaten.

Airco maakt veel lawaai
Net zoals hun uitzicht, zijn de apparaten op technologisch vlak enorm geëvolueerd. Zij zijn namelijk gemaakt volgens de Europese comfortnormen.
De kleine vermogens maken hetzelfde geluid als iemand die fluistert. Van die decibels lig je heus niet wakker als je een airco in je slaapkamer laat installeren. Ook in het bureau en/of de living ondervind je nauwelijks last. Bij sommige inbouwapparaten moet je zelfs al heel goed luisteren om iets te horen. Bij splitsystemen is het buitentoestel wel luidruchtig, maar de binnenunit maakt bijna geen lawaai.

Airco is seizoensgebonden
Aircosystemen dienen niet enkel om afkoeling te geven tijdens de warme zomermaanden. De toestellen kunnen immers ook lucht zuiveren, ontvochtigen en/of verversen. Daarnaast kunnen ze ook dienst doen als verwarming! Kortom, niet te koud in de winter en een fris huis in de zomer.

Airco ruďneert de portemonnee
Airconditioning is reeds goed ingeburgerd. Vandaag zijn er veel uiteenlopende modellen in al even variërende prijsklasses. De mobiele systemen zijn veruit het goedkoopst. Denk ook na over het rendement van een aircosysteem. Dat is veel meer waard dan de aankoopkost.

Airco is enkel geschikt voor bepaalde klimaatstypes
Alles hangt uiteraard af van de plaats van je woning. Heb je grote ramen in de living en kan de temperatuur daar in de zomer oplopen tot zo’n dertig graden? Dan kan airco een efficiente oplossing zijn.
Bovendien is een dergelijk systeem handig in ruimtes waar veel computers staan of veel vloer volk over de vloer komt. Indien je iets meer investeert, kan je trouwens ook een waterpomp aanschaffen. Dat zorgt ervoor dat je naast koelen ook kan verwarmen. En dat kunnen we met ons klimaatstype wél altijd gebruiken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur