wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Mobiele monobloc airco of airconditioning: pro’s en contra’s

Voor een mobiele monobloc airconditioner hoef je niet naar een speciaalzaak: je vindt dit type in tal van supermarkten en elektrozaken. Deze klimaatregelaar bestaat uit één stuk en je kan hem verplaatsen van de ene naar de andere kamer.

Werking van mobiele monobloc airconditioning

Een mobiele monobloc airco zuigt de warme lucht uit een ruimte, waarna hij deze lucht koelt en uitblaast via de voor- en/of bovenzijde van het toestel. De warme lucht leidt hij via een afvoerslang naar buiten. Meestal hang je deze flexibele slang met een diameter van een tiental centimeter door een open raam. Sommige exemplaren hebben een condensbak.

 

Voordelen van mobiele monobloc airco’s

Wat zijn de voordelen van een mobiele monobloc airconditioning?

  • Gemakkelijk verplaatsbaar

Zoals de naam al aangeeft, kan je een mobiele airconditioning gemakkelijk verplaatsen. Wil je overdag een koele keuken, s’ avonds een frisse living en ‘s nachts een verfrissende slaapkamer? Met deze airconditioner kan het, want je kan dit type klimaatregelaar van kamer naar kamer verplaatsen. Exemplaren met wieltjes eronder kan je al rijdend verplaatsen. Toch zal je ook dan af en toe je spierkracht nodig hebben: als je het toestel op een andere verdieping wil plaatsen, moet je het toestel optillen.

  • Eenvoudige installatie

Een vakman en een professionele installatie zijn overbodig bij dit type airco, waardoor je geen extra plaatsings- en/of installatiekosten moet betalen. Het enige wat je nodig hebt voor een mobiele monobloc airconditioner is een stopcontact en een opening voor de afvoerslang, een raam meer bepaald. Omdat dit type klimaatregelaar geen inbouw vereist, is hij na het inpluggen op het elektriciteitsnet meteen gebruiksklaar.

Nadelen van mobiele monobloc airco’s

Wat zijn de nadelen van een mobiele monobloc airconditioning?

  • Gering koelvermogen

Toegegeven, het koelvermogen van mobiele monobloc airco’s loopt sterk uiteen. Toch raadt men dit type airco doorgaans enkel aan voor kleinere ruimtes. Sommige monobloc airconditioners zijn zelfs niet echt geschikt voor het koelen van één kamer. Ze fungeren eerder als persoonlijke koelers, als je aan je bureau zit bijvoorbeeld.

  • Veel ruimte nodig

Mobiele monoblocs zijn veelal grote en zware apparaten, waardoor ze op zich al veel plaats in beslag nemen. Daarnaast moet je ruimte voorzien voor de afvoerslang.

  • Lawaaierig

Mobiele monobloc toestellen maken erg veel lawaai bij het koelen van de lucht binnenskamers.

  • Hoog verbruik

Bij dit type airconditioner moet je het raam steeds open laten staan, waardoor er nieuwe warme lucht de ruimte binnenkomt, vooral als de afvoerslang niet lang genoeg is. Deze extra warme lucht moet het toestel ook koelen, wat energie kost.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur