wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Airconditioning

Wand- of raamairco of airconditioning: pro’s en contra’s

Een klimaatregelaar in de vorm van een muur- of raammodel kan je in een venster, deur of een buitenmuur installeren. Wij overlopen de voor- en de nadelen van dit type airconditioning.

Werking van wand- of raamairconditioning

Een wand- of raamkoeler bestaat uit één monobloc toestel dat de binnen- en buitenunit van de airco combineert. Het gedeelte binnenshuis zuigt de warme lucht uit de ruimte, koelt deze af en blaast de frisse lucht terug uit. Het gedeelte buitenshuis blaast de warme lucht naar buiten.

 

Je kan deze klimaatregelaar zowel in een venster als in een buitenmuur plaatsen, zelfs een deur behoort tot de mogelijkheden. Dat betekent dat dit type airco eerder licht en compact is, wat vanuit esthetisch oogpunt een meevaller is.

 

Voordelen van wand- of raamairco

Wat zijn de voordelen van een wand- of raamairconditioning?

  • Koelcapaciteit

Een wand- of raammodel airco biedt voldoende koelcapaciteit om één kamer goed en afdoende te koelen.

  • Eenvoudige installatie

Wand- of raamairconditioners kan je door een vakman laten installeren, maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Een doe-het-zelver met een minimum aan ervaring kan de klus evenzeer klaren. Voor een wandmodel moet je wel wat breekwerk verrichten, voor een raammodel moet je een stuk uit een vensterraam snijden. Eventueel kan je ook een opengeschoven raam gebruiken. Daarna volstaat het om de stekker van de klimaatregelaar in het stopcontact te steken en is hij gebruiksklaar.

Nadelen van wand- of raamairco

Wat zijn de nadelen van een wand- of raamairconditioning?

  • Lawaaierig

Binnenshuis valt de geluidshinder van een wand- of raamairconditioner goed mee. Langs de buitenzijde zijn muur- of raammodellen echter wel lawaaierig, waardoor jij én je buren er buiten last van kunnen hebben.

  • Grote ruimtes

Een kamer met een gemiddelde grootte kan je voldoende afkoelen met een muur- of raammodel airconditioner, maar voor ruimtes groter dan 50 vierkante meter is dit type niet geschikt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur