recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Paprika

Net zoals er een verschil is in kleur, is er een verschil in voedingswaarde tussen de verschillende paprika’s. De rode en de gele bieden namelijk veel meer caroteen en vitamine C dan de groene. Caroteen is goed voor de ogen en de huid en vitamine C is heel belangrijk voor het immuunsysteem van ons lichaam. Verder houdt een paprika de huid langer jong door de aanwezigheid van vitamine E en daarbovenop komen nog de vezels en de mineralen calcium (goed voor de botten), ijzer en sodium (brengt de vochtbalans in je lichaam op peil).

Seizoen
Paprika is gedurende het hele jaar te verkrijgen, behalve in januari. De echte topaanvoer van verse paprika’s is echter tussen mei en oktober.

Op de markt
Een gezonde paprika moet stevig zijn, glanzen, mag geen rimpels of rotte plekken vertonen en heeft een frisgroen steeltje. Ben je niet zeker van je stuk, zoek dan naar het label van Flandria. Dit is het keurmerk van topkwaliteitsproducten.

Variëteiten
Je hebt zowel rode, gele, witte, groene, oranje als de minder bekende paarse paprika’s.

Hoe schoonmaken?
Was je paprika voor je hem gebruikt. Halveer hem en verwijder alle zaadlijsten met de zaadjes. Ook de steelaanzet haal je weg, tenzij je je paprika gaat opvullen. Met de steel is deze namelijk steviger en het presenteert ook mooier. Ten slotte kan je de paprika desgewenst in reepjes of blokjes snijden.

Hoe bereiden?
Paprika kan zowel warm als koud klaargemaakt worden. Koud tref je ze vaak in een salade aan of als extra groente bij een barbecue. Warm kan je paprika meekoken in een soep of éénpansgerecht, stoven in de wok of roosteren.

Lekkere combinaties
Een verrassende combinatie van konijn met paprika is een genot voor je smaakpapillen. Maar ook in een ratatouille met aubergine, courgette, tomaat en ui heeft de paprika een heerlijke smaak.

Hoe bewaren?
Bewaar een paprika nooit in de koelkast! Een te lage temperatuur versnelt het verrottingsproces. Kies eerder een droge, koele plaats uit. Daar kan je paprika tot een kleine week na aankoop bewaard worden.

Tips

 • Schrik niet als je paarse paprika bij het verhitten groen wordt, dat is een normale reactie.

 • Verpakte paprika’s bewaren langer

 • Sommige mensen krijgen maagklachten na het eten van een paprika. Dit ligt vaak aan de moeilijk verteerbare schil. Hoe kan je deze nu gemakkelijk verwijderen?

  * Met een dunschiller
  * Verhit de paprika boven een gasvlam en spoel vervolgens de zwartgeblakerde schil eraf
  * Plaats de paprika een halfuurtje in de oven op 225 °C en verwijder vervolgens makkelijk de schil 
  * Plaats de paprika een halfuurtje in de oven op 225 °C, stop hem daarna een vijftal minuten in een 
    gesloten plastic zak en verwijder daarna nog gemakkelijker de schil

Recepten
Scampi’s met paprika

Pompoenroomsoep met paprika’s

Gevulde paprika’s en tomaten

Pasta di amore


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding