recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Bananen: voedingsevenwicht en duursport

Reeds zes eeuwen voor Christus is er sprake van de banaan, het is de Arabische benaming voor vinger. Bij ons wordt vooral de banaan gebruikt als dessert of tussendoortje maar eigenlijk kan een banaan een maaltijd vervangen en bevat het allerlei nodige voedingselementen.

De bananen en hun reis
Eerst en vooral: De bananenboom is geen boom, het is een enorme plant. Men plant een wortelstok waaruit een stek groeit die tot zeven meter wordt. Dit alles duurt een klein jaartje. Eens er een knop verschijnt aan de plant gaat alles vrij vlug. Op nog geen tien dagen tijd verschijnen er kleine banaantjes. Elke kam bananen bevat tien trosjes die dan weer bestaan uit een vijftien- ŗ twintigtal bananen.

Eens geplukt reizen ze in gekoelde containers van ongeveer veertien graden naar hun bestemming. Vroeger gebeurde dit transport met de trossen, nu worden de bananen ter plaatse in kartonen dozen van 18 kg verpakt. Eens ze toegekomen zijn, worden ze in speciale rijpingskamers geplaatst om dan naar de winkels verscheept te wordenÖ

De banaan en het dieet
Bananen worden in de meeste diŽten als slechtste fruit aanzien omdat het in tegenstelling tot andere vruchten veel calorieŽn bevat. Voor een gemiddelde banaan komt dit op 125 kcal. Wat er meestal vergeten wordt is dat deze vrucht wel maar 0.2 procent vet bevat en rijk is aan vitamine B, Vitamine C, kalium en magnesium. Vitamine B zorgt voor de celdeling, hersenwerking en spijsvertering. Een nadeel voor mensen die een dieet volgen of vlug willen afslanken is zeker ook de aanwezigheid van suikers. Bananen worden dan ook veel gebruikt bij mensen die op een gezonde manier willen bijkomen.

Eet bananen voor de sport
De banaan combineert een mooi pakketje voor duursporters. De suikers en calorieŽn zorgen voor de nodige energie alsook is de banaan vlot verteerbaar door de aanwezigheid van vitamine B.

Ontbijt en dessert
In West-Europa kennen we vooral de dessertbanaan maar in Zuid-Amerika wordt veel gewerkt met de bakbanaan of kookbanaan. Door een heel hoog koolhydraatgehalte is deze bananensoort niet rauw eetbaar. Bakbananen kunnen groen, geel of rood zijn en in tegenstelling tot hun dessertbroertjes zijn ze moeilijker te scheiden van hun schil. Deze schil kan je het makkelijkst verwijderen door over de bolle kant in te snijden en de schil eraf te stropen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding