recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Ma´s

Ma´s (Zea mays) is eigenlijk geen groente maar een graansoort die afkomstig is uit Midden-Amerika. Een zonnig kolfje is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ma´s zit vol vitamine B, koolhydraten, vezels en mineralen zoals kalium, magnesium, zink en fosfor. Daarnaast bevat ma´s ook relatief veel zeaxantine; een caroteno´de die het risico op staar vermindert.

Seizoen
Verse ma´s is vooral verkrijgbaar in augustus en september. Ma´s in pot of blik is uiteraard het hele jaar door te verkrijgen.

Op de markt
Als de ma´skorrels zacht meegeven, en knapperig en sappig zijn als je er op drukt, is de ma´skolf vers.

VariŰteiten
De heerlijk zoete en gele suikerma´s is de enige soort die als groente wordt gegeten. Er bestaat normaal zoete en extra zoete suikerma´s. Er zijn ook veel andere ma´svarianten die bijvoorbeeld worden gebruikt als biobrandstof of veevoeder. Bij voederma´s zijn alle suikers omgezet in zetmeel, terwijl dat bij suikerma´s maar voor een deel het geval is.

Hoe schoonmaken?
Verwijder vlak voor bereiding de buitenste schil van de ma´skolven. zodat ze zo lang mogelijk beschermd blijven. Verwijder vervolgens de zijdeachtige draden en snijd de stengel vlak bij de kolf af. Wassen is niet nodig, behalve als het gaat om bladloze ma´skolven. Hou de kolf een beetje schuin en snij de ma´skorrels van boven naar beneden af met een scherp mesje.

Hoe bereiden?
Ma´skolven kook je ongeveer twintig minuten in ruim water. Voeg geen zout toe, want dat maakt de ma´skorrels taai, maar wel een schepje suiker. Als de korrels makkelijk loslaten, is de ma´s gaar.

Ma´skolven kan je ook roosteren. Verwijder hiervoor enkel de draden, spoel de kolven af en draai de uiteinden van de bladen dicht, of wikkel de kolven in aluminiumfolie. Stop de kolven vervolgens voor 20 tot 25 minuten in de oven of leg ze 5 tot 10 minuten op de barbecue.

Lekkere combinaties
Ma´s in combinatie met andere groenten en in salades of quiches kent iedereen, maar deze gele lekkernij smaakt gekookt ook goed in een omelet, pannenkoekenbeslag of soep. Een groentenspies met ma´s, tofu en cactusvijgen is dan weer een aanrader voor de veggies onder ons.

Hoe bewaren?
In het algemeen geldt: hoe jonger de ma´skolf hoe lekkerder. Een geplukte kolf verliest snel zijn smaak. Als je hem verpakt in vershoudfolie blijft de kolf twee dagen houdbaar in de koelkast.

Tips

  • Van pofma´s, een variatie van ma´s, kan je zelf popcorn maken. Gebruik een goed verhitte pan en eventueel een laagje olie om de ma´s goed te laten poppen. Schud de ma´s direct om en zet het deksel zo op de pan dat de popcorn niet ontsnapt. Wanneer het stil wordt onder het deksel is de popcorn klaar.
  • Er bestaan ook mini-ma´skolfjes die veel sneller gaar zijn en makkelijk te verwerken zijn, bijvoorbeeld in wokgerechtjes.
  • Naast gele ma´s bestaat er ook groene, witte, rode, paarse en blauwe ma´s die meestal als sierma´s wordt gebruikt.
  • Jonge voederma´s smaakt net zo lekker als suikerma´s. Rijp(ere) voederma´s is niet gaar te krijgen, taai en smaakloos. Wil je weten of je te maken hebt met voederma´s of suikerma´s, breek de kolf dan open. Als de kern een roodpaarse rand heeft, is het voederma´s. 
  • Van ma´sharen kan je thee trekken.

Recepten

Ma´ssoep met geroosterde pepers

Cubaanse ma´ssalsa

Lasagne met tonijn en ma´s

Slaatje van kip met waterkers en ma´s

 


 

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding