wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huren

Hoe verhuur ik een huis of appartement?

Stel: je hebt een huis geŽrfd. Misschien overweeg je dan wel om het pand te verhuren in plaats van het te verkopen. Of je hebt in het zuiden van het land een vakantiehuisje. Ook dan kan je eraan denken het huisje te verhuren in de periodes dat jij er niet bent. En omgekeerd kan net hetzelfde gelden. Stel: je maakt een wereldreis van een half jaar. Ook dan kan je eraan denken je eigen huis te verhuren. Maar hoe begin je eraan? InfoTalia is je wegwijzer!

Onderhandel met je hypotheekverstrekker

Als je een huis wilt verhuren dat nog onder hypotheek staat, zal je moeten overleggen met diegene die de hypotheek verstrekt. Meestal is dat de bank. Zolang de hypotheek loopt, is hij immers mede-eigenaar van het huis. Stel dat er wat misloopt en je kan je hypotheek niet meer betalen, dan zou de bank beslag kunnen leggen op het huis en het huis verkopen. Als jij echter het huis verhuurd hebt, wordt het voor de bank moeilijk om deze huurder uit het huis te zetten. Het is dus belangrijk dat je een goede vertrouwensrelatie hebt met je bank.

Bepaal een maandelijkse huurprijs

Om te weten wat je maandelijks als huurprijs moet vragen, is het als verhuurder goed om even uit te rekenen wat de prijs van het pand is als je het zou verkopen. Op die prijs kan je dan berekenen hoeveel het zou kosten om het huis op pakweg twintig jaar af te betalen. Het bedrag dat je dan uitkomt, kan een referentie zijn om je huurprijs te bepalen. Je zult er natuurlijk een paar honderd euro van moeten aftrekken om een redelijke huurprijs te hebben. Bij een te hoge huurprijs zullen de huurders zich immers afvragen waarom ze het pand niet gewoon kopen.
Het kan anders, maar meestal zal je er als verhuurder ook voor kiezen om de variabele kosten zoals elektriciteit, gas en water rechtstreeks door de huurder te laten betalen. Dat is beter dan een vast bedrag bij te vragen. De huurder zou in dat geval immers al te kwistig kunnen omspringen met energie en water. En dat vind jij wellicht niet prettig.

Maak dat het pand proper is

Om potentiŽle huurders te kunnen overtuigen jouw pand te huren, zal je moeten maken dat het proper is. Enkele tips die het verschil kunnen maken:

  • Maak alles grondig schoon. Vooral ramen, keuken en badkamer verdienen een goede beurt. Je wilt immers niet dat een huurder walgt van je woning.
  • Verhelp kleine probleempjes zoals een lekkende kraan, een kapot licht of een klemmende deur.
  • Leg, als het nodig is, een nieuw laagje verf op meubels en muren.
  • Zorg dat je voorgevel er goed uitziet en dat de tuin, als die er is, op orde staat.
  • Maak komaf met vervelende geurtjes met spray en ontgeurders.

Ga op zoek naar huurders

Net zoals bij het te koop zetten van een woning, zijn er voor het verhuren van een woning enorm veel manieren om de liefhebbers te lokken. De manieren voor verkopen en verhuren zijn nagenoeg hetzelfde. Lees daarom het artikel over verkopen zeker eens na. Je vindt het hier.

Kort samengevat zijn dit de mogelijkheden:

  • Maak gebruik van een vastgoedmakelaar.
  • Plaats zoekertjes op het internet, bijvoorbeeld op cherza.beimmoweb.be of hebbes.be.
  • Plaats zoeketjes in kranten en magazines.
  • Plak een opvallende affiche aan het pand.
  • Schreeuw het van de daken via mond-aan-mondreclame, sms, Facebook, flyers, enzovoort.

Leg een contract voor

Als je een huurcontract opstelt, zal je je aan bepaalde regels moeten houden. Zeker wanneer het pand dient tot hoofdverblijf van de huurder, want dan is de huurwet van kracht. Lees hier meer over het wat en hoe van de huurovereenkomst. Vooraleer het huurcontract begint te lopen, moet je ook een plaatsbeschrijving laten opmaken. Daarover ontdek je meer hier.

Houd een oogje in het zeil

In tegenstelling tot het verkopen van een woning ben je er, na het afsluiten van een contract, niet vanaf. Een verhuurder moet altijd een oogje in het zeil houden. Zo valt een deel van het onderhoud van het pand nog onder jouw verantwoordelijkheid. Lees alles over die verantwoordelijkheid hier. Voorts is het zo dat er problemen kunnen ontstaan als de huurder de huurprijs niet meer kan betalen. Wat je daaraan kan doen, ontdek je hier.

Opzeggen van de huurovereenkomst

Om de een of andere reden kan er een einde aan de huurovereenkomst komen. Jij wilt het pand verkopen, de huurder houdt zich niet aan de afspraken of het contract loopt simpelweg ten einde en wordt niet meer verlengd. In dat geval moet altijd rekening gehouden worden met de opzegperiode en moet er opnieuw een plaatsbepaling gebeuren. Hoe het allemaal in zijn werk gaat, lees je hier.

Let op: dit artikel is gebaseerd op de wetgeving in BelgiŽ.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur