wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huren

Appartement huren? Studio huren? Wat zijn de werkelijke kosten?

Niet iedereen heeft het budget of de wens om een alleenstaande woning te huren. Ook zijn er velen die houden van de stad en dan kom je automatisch terecht bij het huren van een appartement of studio. Soms is het moeilijk bij het afsluiten van het huurcontract een goed zicht te hebben op de werkelijke kosten. InfoTalia overloopt voor jou het totale kostenpakket bij het huren van een appartement of een studio.

Oppervlakte van het appartement of de studio

Het eerste aandachtspunt bij het huren van een studio of appartement is de werkelijke oppervlakte. Er zijn verhuurders die enkel de totale oppervlakte vermelden in advertenties, briefwisseling, mail en soms zelfs in het contract. Deze totale oppervlakte is de ruimte van je appartement samengerekend met de oppervlakte van de gemeenschappelijke ruimtes. In sommige gevallen is dat verschil zo groot dat het voor iedereen duidelijk is maar soms is het verschil minder dan 10 vierkante meter en dat kan verwarring scheppen. Het beste wat je kan doen, is even vragen of het vermelde oppervlak de reële oppervlakte van het appartement of de studio is. Hou ook rekening met eventuele aftrek van de diktes van muren en/of openingen in plafonds.

Totaal van de kosten voor het huren van een appartement of studio

Naast de huurprijs van je appartement of studio zullen er ook extra kosten aangerekend worden. Deze kosten zullen bijna altijd betrekking hebben op het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes maar kunnen ook voor andere gemeenschappelijke kosten instaan zoals:

  • Ledigen van afvalcontainers
  • Onderhoud van liftkokers
  • Reinigen van gemeenschappelijke ruimtes
  • Schilderwerken
  • Tuinonderhoud
  • Bijkomende huur van parkeerruimte
  • Beveiliging (camera’s, slagbomen,… )

Betaling van de bijkomende kosten: vaste betalingen of werkelijke betalingen

Voor de betaling van de bijkomende kosten zijn verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is het betalen van één of meerdere vaste bijdragen. Het nadeel van deze werkwijze is dat het de verhuurder aanspoort om zo weinig mogelijk geld uit te geven aan onderhoud van zijn pand want het bedrag dat hij krijgt van zijn huurders is reeds zeker. Het voordeel is dan weer dat je als huurder perfect op voorhand weet wat je wanneer moet betalen. Een andere mogelijkheid is het betalen van de werkelijke kosten. In de meeste gevallen zal de verhuurder deze werkelijke kosten bundelen via maandelijkse of jaarlijkse facturen. Als je twijfelt aan de echtheid van de werkelijke kosten kan je steeds de verhuurder vragen om de facturen van de onderhoudswerken in kopie op te sturen. Je kan ook vragen aan de verhuurder om een maximumbedrag vast te leggen in het contract om een al te hoge factuur te vermijden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur