wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Overstappen van energieleverancier: kado's, kortingen en andere acties

De concurrentiestrijd is volledig losgebarsten tussen de energieleveranciers maar de prijs blijven verlagen is geen optie. Hoe kunnen ze dan nog klanten overtuigen die een overstap overwegen? Dit kan bijvoorbeeld door middel van acties, kado's of kortingen. De volgende vraag komt automatisch naar boven: kunnen wij daar voordeel uit halen en wat zijn de addertjes onder het gras?

Kado bij de overstap van energieleverancier
Zoals bij elke aankoop mag het ontvangen van een kado je niet blind maken. Je kado dient betaald te worden door de leverancier en dit rekenen ze door naar hun klanten. Heb je echter je beslissing gemaakt en kan je kiezen uit bijvoorbeeld twee leveranciers waarvan één je er nog een kado bovenop geeft, maak hier dan zeker gebruik van.

Je kan zelfs overwegen een tikkeltje meer te betalen indien je het kado sowieso wenste te kopen en de som voor jou goedkoper uitkomt.

Tijdens het schrijven van dit artikel, vonden we in België geen leveranciers die kado's gaven bij een nieuwe aansluiting. In Nederland kon je BBQ's, zonnepanelen of een Ipad ontvangen als je overschakelde van energieleverancier. Een korte prijsvergelijking toonde echter onmiddellijk aan dat de leveranciers die deze kado's wegschonken zich niet bij de goedkoopste aanbieders bevonden. Het verschil in prijs was bovendien groter dan de waarde van het kado.

Kortingen bij je overstap
In tegenstelling tot het ontvangen van kado's zijn kortingen schering en inslag bij energieleveranciers. Om het bos door de bomen te zien, dien je goed op te letten en stel je je best volgende vragen:

  • Is de korting éénmalig?
  • Krijg ik deze korting volgend jaar ook bij verjaring van mijn contract?
  • Zijn er voorwaarden om de korting te ontvangen?

Belangrijk is bij kortingen enkel de eindrekening en de looptijd van de korting te bekijken.

Om enkele voorbeelden te geven:

  • De meeste kortingen als je voor een domiciliëring kiest, krijg je elk jaar opnieuw.
  • Overschakelingskortingen of welkomstkortingen krijg je maar éénmalig.
  • Kortingen bij aankoop van meerdere producten of pakketten blijven meestal geldig tot je van aanbod wisselt.

TIP: Heb je een energieleverancier gekozen op basis van een welkomstkorting dan doe je er goed aan om de vervaldatum reeds te noteren in je agenda en het jaar nadien opnieuw verschillende leveranciers te vergelijken. Hoe groter de welkomstkorting, hoe belangrijker een nieuwe vergelijking wordt.

Een korting kan interessant zijn voor zowel de leverancier als de gebruiker
Een veelgebruikte korting is de korting die je ontvangt wanneer je betaalt via domiciliëring. Dit geeft voordelen voor de leverancier omdat deze dan een vlottere administratie kan garanderen ( minder onbetaalde facturen, geen verkeerde omschrijvingen, ... ). Door een vlottere administratie kan de leverancier besparen op zijn personeelskost en deze besparing dan ook doorrekenen naar zijn klanten. Je hoeft dus niet steeds argwanend te zijn tegenover kortingen.

Acties horen bij de verkoop: bereid je overstap voor
Verschillende ondernemers hebben verschillende plannen en timing!
Het klinkt misschien héél vanzelfsprekend maar we vergeten dit punt regelmatig bij onze overstap. Een energieleverancier kan nood hebben om op een bepaald moment extra klanten voor zich te winnen en dan zal hij kracht bijzetten door middel van een korte actie die wel eens héél voordelig kan zijn voor de gebruiker.

De energiemarkt een maand of twee in het oog houden alvorens een overstap te maken kan lonen omdat je dan zicht hebt op de normale prijzen en gebruikte kortingen.

Steeds opletten met de timing en duur van acties en kortingen
Bij elke korting en actie hoort een timing. Hou deze timing goed in het oog want de kans bestaat erin dat je na deze periode beter af bent met een ander contract bij dezelfde leverancier of dat je zelfs beter verandert van leverancier.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur