wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Wat zijn indexatieparameters van elektriciteit?

Bij een variabele energieprijs kunnen zowel de energieprijs, nettarieven en andere heffingen wijzigen gedurende de loop van je contract. Voor de energieprijs hanteert men hier verschillende indexatieparameters...

Vaste energieprijs = geen indexatieparameters?
We kunnen het natuurlijk ook omgekeerd plaatsen: het is enkel bij contracten met een variabele energieprijs dat de prijs van je elektriciteit aangepast kan worden naargelang de marktsituatie ( winter/zomer, grote vraag om energie of net niet, Ö ).

Dit wil echter niet zeggen dat een contract met vaste energieprijs geen indexatieparameters bevat. Het is alleen zo dat deze niet aangepast mogen worden tijdens de looptijd van het contract.

Deze marktaanpassing gebeurt aan de hand van de prijs voor elektriciteit op de groothandelsmarkt van BelgiŽ, Frankrijk, Nederland en Duitsland of kortweg de Epi ( Surf even naar Endex om de laatste evoluties te zien ).

Vroeger was ook de aardolieprijs een onderdeel en dus een mogelijke indexatieparameter maar dat is onder invloed van onder meer onze regering weggevallen. Door deze loskoppeling is het tot op dit moment ook niet nodig volgens de regering om een tijdelijke prijsbevriezing door te voeren zoals dit wel het geval was in 2012

Wanneer passen de energieleveranciers een prijsaanpassing toe?
Het is gelukkig niet zo dat je energieleverancier dagelijks de prijs aanpast aan het marktgebeuren. Dit gebeurt driemaandelijks ( een kwartaal ) en bevat het gemiddelde van dat kwartaal.

De nieuwe prijsstijging wordt ook niet direct doorgerekend. Een voorbeeld

  • Nieuwe waarde van de index ( gemiddelde waarden oktober, november en december )
  • In januari wordt de nieuwe index berekend
  • Vanaf april wordt de nieuwe index gebruikt bij variabele contracten
  • Vanaf juli zal men dan de waarden van januari, februari en maart gebruiken en zo verder

Samenvatting: als je denkt dat prijzen gaan dalen, neem je een variabel contract met indexatieparameters. Denk je eerder dat de energieprijzen gaan stijgen, neem je een vast contract.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur