wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Overstappen van energieleverancier: Let op met de eindafrekening

Je veranderd van leverancier en alles is perfect geregeld. Kort bij de overstapdatum wordt de meter opgenomen en de switch wordt automatisch geregeld. Toch is het opletten met de eindafrekening. Wij leggen uit waar je dient op te letten.

Wat is de eindafrekening of jaarrekening?
De energieleverancier maakt een schatting van jouw verbruik bij de start van een lopend jaar. De kost van dat verbruik wordt gedeeld door 12 en maandelijks dien je 1/12 van deze kost te betalen (lees meer:†voorschotfactuur). De twaalfde maand wordt het effectieve verbruik bekeken en de slotfactuur opgemaakt. Deze slotfactuur houdt rekening met de reeds gestorte voorschotten. Afhankelijk van je verbruik krijg je geld terug of dien je extra te betalen. De volgende voorschotfacturen worden dan aangepast aan de eindafrekening.

Als er geen overstap naar een andere energieleverancier is, betaal je dus elf keer een voorschot en eenmalig de slotfactuur.

Wat als je overstapt naar een andere energieleverancier?
Bij een overstap wordt de eindafrekening van je oude energieleverancier gemaakt in de eerste maand na het contracteinde. Het probleem is echter dat dit ook meteen de eerste maal is dat je een voorschotfactuur bij je nieuwe leverancier dient te betalen. Als je het verbruik bij je oude energieleverancier slecht ingeschat hebt, kan je overstap de eerste maand financieel zwaar doorwegen.

Voorbeeld:

Voorschotfactuur oude energieleverancier: 180 Euro
Voorschotfactuur nieuwe energieleverancier: 160 Euro
Eindafrekening ( slotfactuur ) oude energieleverancier: 290 Euro

Energiekost maand voor de overschakeling: 180 Euro
Energiekost eerste maand na de overschakeling: 450 Euro ( slotfactuur + voorschotfactuur )
Energiekost tweede maand na de overschakeling: 160 Euro

Hoe voorkom je verrassingen?
Wij raden aan om, mocht je via domiciliŽring betalen, deze na je laatste voorschot te annuleren via je bank. Dit geeft je de mogelijkheid om de eindfactuur van je oude energieleverancier te betalen zoals het jou uitkomt. Al moet je dat natuurlijk wel tijdig doen.

Kijk goed naar de betaaldatums van de slotfactuur en de nieuwe voorschotfactuur en zorg ervoor dat de facturen betaald worden voor of op bijhorende datums.

Lukt het je echt niet om de volledige som te betalen? Betaal de nieuwe voorschotfactuur en neem contact op met je oude energieleverancier en vraag naar de betalingsmogelijkheden van de slotfactuur. Hou je oude energieleverancier zeker niet aan het lijntje want, wie weet, is hij het volgende jaar goedkoper.

Moet ik mijn nieuwe energieleverancier contacteren bij een hoge slotfactuur?
Je nieuwe energieleverancier houdt bij de voorschotfactuur reeds rekening met de nieuwe meterstanden die opgenomen zijn bij de overschakeling. Je hoeft zelf niets meer te ondernemen tenzij je vreest dat de nieuwe voorschotten nog steeds niet voldoende zouden zijn. Lees ons artikel over†voorschotfacturen.

Krijg je een hoge eindafrekening, kan het dus perfect zijn dat je voorschotfactuur bij de nieuwe energieleverancier hoger is dan bij je oude ondanks het feit deze op het eind van de rit goedkoper zal zijn.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur