wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Financieel: de administratie van je energie

Koppeling gasprijs en olieprijs kort uitgelegd

De koppeling tussen gasprijs en olieprijs stamt reeds uit eind de jaren 50. We leggen kort uit vanwaar deze koppeling ontstaan is.

Waarom een koppeling tussen de gasprijs en olieprijs?
Bij het ontdekken van gasbellen werd gas en olie in vele gevallen dicht bij elkaar ontgonnen. Hierdoor ontstond een economische koppeling tussen de gasprijs en de olieprijs. Met het vinden van enkele grote gasbellen, waaronder deze in het Groningse Slochteren, is er beslist de koppeling wettelijk vast te leggen om de ontginning van gasbellen rendabel te houden en niemand te benadelen in de energiemarkt zoals de olieproducenten. Van toen af betaalden huishoudens evenveel voor gas als voor huisbrandolie. Om de consument niet met steeds wisselende prijzen op te zadelen, kiest men nog steeds voor periodieke aanpassingen van de gasprijs. Zo neemt men het gemiddelde van de olieprijs van de afgelopen maanden om de huidige gasprijs vast te leggen.

De dagelijkse gasprijs in Europa is grotendeels afhankelijk van vraag en aanbod en wordt gevormd op de spotmarkt. De olieprijs daarentegen is ook gedeeltelijk afhankelijk van geschatte voorraden, wereldgebeurtenissen zoals oorlog in SyriŽ en de kerncentrale-politiek van†Iran, ...†

De olieprijs heeft de laatste jaren echter een grotere prijsstijging gekend dan de gasprijs en het ziet er naar uit dat dit prijsverschil in de toekomst nog groter zal worden door schaarste op de oliemarkt. Vandaar dat er stemmen opgaan om de gasprijs los te koppelen van de olieprijs. Personen die hopen op een veel lagere energieprijs moeten we teleur stellen. Meeste energieleveranciers hebben nu reeds tariefplannen met een losgekoppelde gasprijs.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur