tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Zuiver je zwembadwater met chloor

Waterpret vraagt om een zuiver zwembad met een voldoende hoge waterkwaliteit. De bestrijding van bacteriŽn in zwembadwater is daarbij een eerste aandachtspunt. Chloor is een populair antibacterieel reinigingsmiddel dat je in diverse vormen kan aanwenden; de ene vorm is daarbij gebruiksvriendelijker dan de andere.

BacteriŽn in zwembadwater bestrijden

Zwembaden vormen een broedplaats voor bacteriŽn: microben of microscopische eencellige organismen die zich snel vermenigvuldigen en rotting en gisting kunnen veroorzaken.

 

Wat zijn de oorzaken van bacteriŽnvorming in zwembadwater?

  • Zwemmers via zweet, huidschilfers, speeksel, urine...
  • Regenwater
  • Afval zoals snoeisel, gras, bladeren, insecten...

De vorming van bacteriŽn kan je met andere woorden niet voorkomen in zwembadwater, je kan de microben wel bestrijden. Vanuit hygiŽnisch oogpunt is dat ook noodzakelijk want bacteriŽn kunnen ziektes veroorzaken gaande van relatief onschuldige neus-, keel- en oorinfecties tot ernstige ziektes zoals meningitis.

 

Chloor als antibacterieel reinigingsmiddel voor zwembadwater

De meest gebruikelijke manier om zwembadwater te beschermen tegen bacteriŽn is chloor. Chloor doodt de aanwezige microben via oxidatie waarbij oxideren in wezen een soort verbranden is. Het chemische element bindt zich met het zwembadwater, waarop het gebonden chloor wordt en het water ontsmet.

 

In je zwembadwater moet je een niveau van vrije chloor handhaven om nieuwe bacteriŽn te doden. In publieke zwembaden werkt men met computergestuurde systemen die detecteren hoeveel vrije chloor aan het water toegevoegd moet worden. Zwembadgebruikers die zich goed douchen voor ze in het zwembad duiken, houden het chloorgehalte quasi stabiel. Wordt het zwembad echter betreed door bezwete badgasten die zich niet of amper douchen, dan wordt het chloorgehalte automatisch sterk verhoogd om de nieuwe bacteriŽn te neutraliseren.

 

Een nevenproduct van de oxiderende reactie van chloor is chloramine, een chloor-stikstofverbinding die verantwoordelijk is voor de chloorgeur die erg typisch is voor zwembaden en het prikkende gevoel in de ogen veroorzaakt. Het is vooral deze chloramine die schadelijk is en niet zozeer de chloor an sich. Om chloramine te reduceren of te voorkomen kan je een grote dosis chloor aan het water toevoegen, drie of vier keer de dagelijks benodigde hoeveelheid. Dit doe je best ís avonds. Dat is dan meteen ook de reden waarom men in veel zwembaden in vakantieoorden geen nachtelijke duik mag nemen.    

 

Soorten chloor

Er zijn vier manieren waarop je chloor kan toevoegen aan het zwembadwater: in korrelvorm, als tabletten, vloeibaar of via een toestel, een chlorinator genaamd. Met elke methode bekom je hetzelfde resultaat. Het enige wat je moet doen, is een manier kiezen die past bij jouw budget en levensstijl.

 

In wat volgt, overlopen we de verschillende vormen waarop je chloor kan toevoegen aan het zwembadwater:

  • Chloorgranulaat

De goedkoopste manier om chloor aan zwembadwater toe te voegen is in korrelvorm. Een nadeel is echter dat het manueel toegevoegd moet worden. De korrels zijn bovendien niet voor de volle honderd procent reactief, wat betekent dat ze reststoffen achterlaten in het water. Hoe goedkoper de chloorkorrels zijn, hoe meer restanten ze opleveren.

  • Chloortabletten

Chloortabletten lossen traag op in koud water en kunnen automatisch toegediend worden via een drijvende unit of een erosietoestel waarbij water over het tablet vloeit en chloor afslijt.

  • Vloeibare chloor

Liquide chloor is corrosief of bijtend vanwege zijn zuurtegraad van om en bij de 13.0. Als je voor deze substantie kiest, moet je er dus voorzichtig mee omgaan. De vloeistof is wel volledig oplosbaar en je kan hem automatisch toedienen aan het zwembadwater via een elektronisch systeem of een zoutchlorinator.

  • Zoutchlorinatoren

De meest populaire manier om chloor toe te dienen aan zwembadwater is met een zoutchlorinator. Deze machine verbindt men met de filterbuis en gebruikt zout en elektriciteit om te reageren met het zwembadwater om zo chloor te vormen. Sommige chlorinatoren zijn uitgerust met timers zodat ze automatisch het water filteren en chloreren. Chlorinatoren moeten geregeld zuiver gemaakt worden, al zijn er exemplaren die dat automatisch zelf doen. Af en toe zal je zout moeten toevoegen aan de chlorinator. Doorgaans mag je ervan uitgaan dat je jaarlijks 100 kilogram zout nodig hebt voor een zwembad gevuld met een inhoud van 50 000 liter water.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin