tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Zo reinig en onderhoud je je jacuzzi

Hoe moet je je bubbelbad of jacuzzi reinigen en onderhouden? Wij leggen je uit welke handelingen je best wekelijks, maandelijks, volgens het seizoen, jaarlijks... uitvoert.

Wekelijks onderhoud van de jacuzzi

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je elke week aan denken?

 • Chloor shock – Zelfs als je je spa niet gebruikt, moet je één maal per week chloor toevoegen aan het water. Controleer een tiental minuten na het toevoegen of het water het juiste shockniveau bereikt heeft; dat kan met een teststrip (van 5 ppm of hoger). Idealiter geef je het water ‘s avonds en ‘s nachts een chloorshock. Dan ben je zeker dat er gedurende 8 uur niemand gebruik zal maken van het bubbelbad en dat er geen andere chemicaliën aan toegevoegd worden. Gebruik je de jacuzzi meer dan 4 keer per week, 2 keer per dag, bij feestjes, met kinderen... dan heb je soms een paar extra eetlepels chloor nodig en/of een extra chloorshock per week.

 • pH-controle – Ten minste 24 uur na de chloorshock moet je de pH-waarde van het jacuzziwater controleren en aanpassen indien nodig. Het resultaat moet ongeveer 7,6 bedragen. Voeg echter nooit te veel tegelijkertijd toe. Wacht liever 10 minuten, controleer het niveau dan opnieuw en pas de pH opnieuw aan tot je het juiste resultaat bekomt.

Maandelijks een jacuzzi onderhouden of een bubbelbad onderhouden

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je elke maand aan denken?

 • Filters reinigen – Zet eerst de stroomtoevoer naar het bubbelbad af. Verwijder dan voorzichtig de filters en spuit ze kort schoon met een hoge kracht. Reinig vervolgens de filters met een filterreiniger en wacht 10 minuten. Daarna spuit je de filters grondig schoon. Als je daarmee klaar bent, kan je de filters terugplaatsen en de stroomtoevoer opnieuw aanzetten.

 • Alkaliniteit controleren – Controleer de alkaliniteitswaarde van je bubbelbadwater volgens de instructies op de teststrips. Het niveau zou 120 à 180 ppm moeten bedragen. Als de waarde te laag is, kan je een alkaliniteitvermeerderaar toevoegen volgens de instructies op de verpakking. 1 eetlepel doet de alkaliniteit doorgaans toenemen met 10 ppm. Wacht 10 minuten, controleer de alkaliniteit nog een keer en pas het opnieuw aan zodat het in evenwicht is.

 • Ozon controleren – Controleer of je ozon ruikt als je het zeil van de spa afhaalt. Uit het onderste afvoerkanaal zouden altijd kleine bubbels moeten komen. Afhankelijk van het type ozonunit zie je daarnaast een zwak blauw licht of hoor je een licht zoemend geluid.

Seizoensonderhoud van de jacuzzi

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je elk seizoen aan denken?

 • Zeil reinigen – Reinig elke 3 à 4 maanden het afdekzeil van het bubbelbad met mild zeepwater. Spoel het zeil schoon en droog het. Breng vervolgens een beschermingslaag aan met een product dat het zeil beschermt tegen barsten en afschilferen.

 • Filtercartridge vervangen – Vervang de filtercartridge. Dat doe je zo: schroef de filterdop los in de filter en plaats de nieuwe cartridge in de opening van de filterstandbuis. Schroef de dop vervolgens terug op de pijp.

 • Leegmaken, reinigen en opnieuw vullen – Als je je bubbelbad erg vaak gebruikt (bijvoorbeeld 4 keer per week) of als je moeite hebt om het water helder te houden, doe je er goed aan om de jacuzzi leeg te maken en opnieuw te vullen. Hoe ga je te werk? Zorg ervoor dat je de stroom afsluit voor je begint. Laat het bubbelbadwater dan afvloeien. Reinig de wanden van de spa vervolgens en vul het opnieuw met water. Voeg er daarna een product aan toe dat de metalen uit het water haalt. Ook als je je bubbelbad niet zo vaak gebruikt, is het aan te raden om hem elke 8 maanden van nieuw water te voorzien.

Jaarlijks onderhoud van de jacuzzi

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je elk jaar aan denken?

 • Hout beschermen – Heb je een ouder model met houten wanden? Dicht het hout dan met een dichtingsproduct of zegelwas zodat je hout beschermd is tegen water en zon.

 • Gevolgen van hard water tegengaan – Als je je bubbelbad veelvuldig gebruikt en/of last hebt van hard water, zorg je best voor een grondige jaarlijkse filterreiniging. Er zijn speciale producten voor het reinigen van filters op de markt. Ze verwijderen zware mineralen en olieresten.

Tweejaarlijks onderhoud van de jacuzzi

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je om de 2 jaar aan denken?

 • Ozononderhoud – Vervang de ozonbuizen, controleer de kleppen en reinig indien nodig de ozoninjecteur.

Driejaarlijks onderhoud van de jacuzzi

Jacuzzi reinigen of onderhouden? Waar moet je om de 3 jaar aan denken?

 • Ozoncartridges vervangen – Vervang bij een ultraviolette ozonunit de ozoncartridge of breng de unit bij een speciaalzaak binnen voor een onderhoud.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin