tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Kies je een opzetbaar zwembad voor je tuin?

Ben je op zoek naar een zwembad waarvoor je niet te diep in je beurs moet tasten? Dan is een opzetbaar zwembad misschien wel iets voor jou. Wij wijzen je op de voor- en nadelen van bovengrondse zwembaden en vergelijken deze met ingebouwde zwembaden.

Ingebouwde versus opzetbare zwembaden

Je wil een zwembad in de tuin, maar welk zwembad? Je moet weten dat er twee hoofdtypes zijn wat zwembaden betreft. Enerzijds kan je opteren voor een ingebouwd zwembad dat in de grond verwerkt wordt, anderzijds kan je kiezen voor een opzetbaar zwembad dat bovengronds geplaatst wordt. 

 

Waarom een ingebouwd zwembad kiezen?

Op esthetisch vlak biedt een ingebouwd zwembad een erg bevredigend resultaat. Je hebt nu eenmaal tal van mogelijkheden bij dit type zwembad en je betaalt er ook navenant voor. Zo vormt een ingebouwd zwembad doorgaans een duidelijke meerwaarde voor de woning, wat zich uit in een toename van de marktprijs.

 

Waarom een opzetbaar zwembad kiezen?

Opzetbare zwembaden daarentegen zijn op economisch vlak heel wat voordeliger dan ingebouwde zwembaden. Dat is trouwens niet het enige voordeel van opzetbare zwembaden, al zijn er ook nadelen...

 

In wat volgt, overlopen we deze plus- en minpunten. 

 

Zacht kostenplaatje van opzetbare zwembaden

Bovengrondse zwembaden kosten meestal aanzienlijk minder dan ingebouwde zwembaden. Als je een klein zwembad kiest, heb je geen filtersysteem nodig wat de kosten nog sterker drukt.

 

Snelle constructie van opzetbare zwembaden of een opzetzwembad

De plaatsing van een bovengronds zwembad verloopt heel wat sneller dan bij een ingebouwd zwembad. De tijd die je steekt in het opzetten, varieert tussen enkele uren en enkele dagen.

 

Verplaatsbaarheid van opzetbare zwembaden

Sommige opzetbare zwembaden kan je ontmantelen en uit elkaar halen. Wil je het zwembad het volgende zomerseizoen op een andere plaats in je tuin zetten, dan kan dat. Je kan het tijdens de wintermaanden eveneens binnenshuis opbergen. Of je kan het zwembad met je meenemen als je verhuist.

 

Als je je zwembad wil kunnen verplaatsen, moet je een softside zwembad kiezen met zachte wanden. Hierbij maakt vinyl liner deel uit van de structuur. Daar tegenover staan de rigidside zwembaden die niet alleen met vinyl liner opgebouwd zijn, maar ook met een geconstrueerde wand van aluminium, hout, staal of een combinatie van staal en hars. Dit laatste type zwembaden kiest het merendeel van de zwembadeigenaars, aangezien het ze het meer als een permanent zwembad aanzien.

 

Vaste vorm bij opzetbare zwembaden

Bovengrondse zwembaden zijn enkel beschikbaar in vaste vormen; meestal zijn ze cirkel- of ovaalvormig. Wel kan je kiezen uit verschillende groottes.

 

Houd er rekening mee dat er extra ruimte voorzien moet worden rond een opzetbaar zwembad waar je de dragers en steunen van het zwembad plaatst. Als je een beslissing neemt over de grootte van je zwembad, moet je met die extra ruimte rekening houden.

 

Geringe diepte bij opzetbare zwembaden

Opzetbare zwembaden zijn doorgaans ondiepe zwembaden. Een opzetbaar zwembad met een ‘hoogte’ van 2 meter is nu eenmaal erg onpraktisch en esthetisch gezien een weinig geslaagde optie. Droom je van een zwembad met een glijbaan of springplank? Dan is een opzetbaar zwembad niet zo’n goed idee.

 

Uiterlijk van opzetbare zwembaden en opzetzwembaden

Het voorkomen van opzetbare zwembaden kan een geschilpunt zijn: de ene vindt het uiterlijk wel OK, de ander vindt het lelijk. Met een planken vloer of tegels rond het zwembad – je kan kiezen tussen bovenaan aan de zwembadrand of onderaan op de grond – kan het geheel in ieder geval erg attractief gemaakt worden. Zelfs de weinig aantrekkelijke wanden van een opzetbaar zwembad kan je verbergen met tegels, kiezelbeton, betonverf, glasvezel... Ook een aangepaste tuinarchitectuur kan de ruimte rond het zwembad verfraaien met planten, stenen, waterornamenten...

 

Afhankelijk van het door jouw gewenste landschapsdesign moet je een beroep doen op een tuinarchitect, tegellegger, timmerman... Het spreekt voor zich dat deze verfraaiingswerken de totaalprijs van de zwembadconstructie wel doet toenemen.

 

Foto: Aqua Sphere

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin