tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Stap voor stap naar een ingebouwd zwembad

Een zwembad in je tuin laten inbouwen is een groot project waarbij je een aantal vaklui nodig hebt om te verzekeren dat het project op afdoende wijze voltooid wordt. Wij leggen je de stappen van het bouwproces uit.

Ingebouwd zwembad? Werk met professionals!
Een ondergronds zwembad plaatsen is een enorme klus. Huur daarom liever professionele zwembadbouwers in, zowel bij de voorbereidende fase als bij de bouw zelf. Zo zullen een ontwerper en ingenieur het designproces voorbereiden. Eenmaal de werken van start gaan, kan je dan ook rekenen op de nodige vaklui.

Voor de werken van het ingebouwd zwembad van start gaan
Vergewis je ervan dat er een bouwvergunning is voor je aan de bouw van je zwembad begint. Houd gedurende het verloop van de werken ook in de gaten of alle regels van de bouwvergunning in acht genomen worden.

Groot en zwaar materieel zoals een graafmachine en een betonmolen zijn nodig bij de aanleg van een ingebouwd zwembad. Zorg dat deze grote bouwwerktuigen gemakkelijk in en uit je tuin kunnen. Ook een zwembadvorm moet je tuin kunnen bereiken.

Bepaal waar de uitgegraven aarde naar toe gaat. Contracten bevatten doorgaans het vervoer van dit afval binnen een straal van 5 kilometer en vragen een meerprijs voor langere afstanden. Daarom is het handig als je een site dichtbij je woning vindt. Geef daar de data door waarop de uitgegraven aarde geleverd zal worden. Misschien vindt je architect wel een andere oplossing voor je overtollige aarde. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een deel van je tuin uit de graven en die aarde te gebruiken om het ander deel van je tuin op te hopen. Daarin kan je dan je zwembad plaatsen. Het voordeel is dat je de aarde niet moet wegbrengen en je tuin wordt levendiger door het reliëf dat je creëert.

Graafwerken voor het ingebouwd zwembad
Eerst moeten de zwembadbouwers een kuil graven in je tuin. Voor polyether- en foliezwembaden moet de kuil een dertigtal centimeter groter zijn dan het zwembadmodel zelf. Deze spatie wordt weer opgevuld met aarde of zand zodat je een solide fundering bekomt. Voor betonnen zwembaden is de vorm en grootte van de kuil dezelfde als die van het zwembad omdat het beton er rechtstreeks op gespoten wordt.
 
Om grond uit te graven gebruiken de zwembadbouwers een kleine bulldozer of een graafmachine. Normaal gezien duren de graafwerken een dag, maar als de uitgegraven grond verder dan 5 kilometer ver vervoerd moet worden, kan het tot 3 dagen duren. De geluidsoverlast blijft beperkt tot de motor van het gereedschap dat gebruikt wordt.
 
Bij een betonbad maakt men daarna doorgaans gebruik van handbediende werktuigen voor het vormen van de zwembadruimte. Daarna brengt men stalen staven aan voor de versterking van het beton om in een latere fase het beton te gieten.
 
Heb je te maken met rotsblokken in de ondergrond, dan duurt het uitgraven tot twee weken. Luidruchtig materiaal zoals klopboren moeten ingezet worden, dat is slechts gedurende bepaalde uren van de dag toegestaan.
 
Loodgieterij en elektriciteit voor het ingebouwd zwembad
Eenmaal de graafwerken achter de rug zijn, heb je een loodgieter en een elektricien nodig voor het leggen van buizen voor het zwembad. Deze legt men onder de zwembadvorm of in de stalen kooi voor men het beton stort. Buizen die je nodig hebt zijn: een hydrostatische klep die de waterdruk reguleert en voorkomt dat je zwembad krom- of scheeftrekt, een filterbuis, een buis voor de verlichting, een buis voor de verwarming en een buis voor waterjets.

Zorg er zeker voor dat er een een stroomonderbreker geďnstalleerd wordt zodat je zwembad beschermd is tegen elektrische stroomsterkte.
 
Eigenlijke installatie van het ingebouwd zwembad
Als laatste stap wordt de voorgefabriceerde polyether- of foliestructuur neergelaten in de kuil. Bij een betonbad wordt het beton gespoten, bewerkt en gladgestreken zodat de finale vorm van het zwembad bekomen wordt.
 
Nadat het ingebouwd zwembad geplaatst is, zullen de loodgieter en elektricien het werk afmaken en buizen en elektriciteit met elkaar verbinden.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin