tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Maatregelen voor een kindveilig zwembad

Kinderen en water vormen een gevaarlijke combinatie. Barričres en speciale toestellen bieden een oplossing. Met onze tips zorg je voor een kindveilig zwembad in de tuin.

(Nog) geen wettelijke verplichtingen

In Australië moet elk zwembad of iedere watervlakte van meer dan 30 centimeter diep omheind zijn. Sterker nog, een Australische standaard bepaalt de afmetingen van hekken en poortjes. Verder moeten poortjes naar buiten toe bewegen, van zichzelf sluiten en bevestigd zijn met een slot buiten het bereik van kleine kinderen. 

 

In de Benelux kent men nog geen wettelijke bepalingen voor zwembaden van particulieren. Nochtans blijkt uit Vlaamse statistieken dat verdrinking op de derde plaats staat in het lijstje met doodsoorzaken bij kinderen. Vooral kleuters jonger dan 4 jaar maken het meeste kans om slachtoffer te worden. Daarom weerklinken in Europa stemmen om wettelijke regels in te voeren. Zo denkt men erover om de zwembadverplichtingen van Frankrijk uit te breiden als norm voor de hele EU.

 

Resultaten van een studie over zwembadongevallen

Een Amerikaanse studie rond verdrinkingsongelukken van min-vijfjarigen toont de volgende aspecten aan:

  • 75% van de verdrinkingsslachtoffers waren tussen 1 en 3 jaar waarvan 65% jongens. Aangezien de vaardigheden van peuters dagelijks veranderen, doen ze vaak iets onverwachts.
  • De meeste slachtoffers werden gesuperviseerd door een of beide ouders. 46% van de slachtoffers zag men het laatst in huis, 23% in de tuin, de veranda of het terras en 31% zat in of rond het zwembad voor het ongeluk gebeurde. In totaal verwachtte men van 69% procent van de kinderen dat ze niet in of rond het zwembad zouden zitten, toch werden ze in het water gevonden.
  • Verdrinkingsongelukken met kinderen gebeuren meestal in een vertrouwde omgeving. 65% van de ongelukken vond plaats in een zwembad van het gezin, 33% in dat van vrienden of familieleden.
  • Verdrinkingen bij kinderen gebeuren ontzettend snel. Een kind kan verdrinken in de tijd die men nodig heeft om een telefoon te beantwoorden. 77% van de slachtoffers was 5 minuten of minder uit het zicht verdwenen.
  • Redding hangt af van hoe snel je het kind kan redden en kan beginnen met mond-op-mondbeademing, zelfs in het zwembad zelf. Seconden tellen bij het voorkomen van dood of hersenschade.
  • Verdrinking bij kinderen is een stille dood, in tegenstelling tot bij volwassenen. Plonsen en spetteren is er niet bij als een kind in nood is, waardoor men niet meteen gewaarschuwd wordt.

Veiligheidsmaatregelen voor zwembaden

Wat kan je doen om drama’s in het zwembad te voorkomen? Zorg voor barričres! Mogelijke barričres zijn een hek, een muur, een deuralarm van de woning, een veiligheidscover over het zwembad... Hindernissen zijn niet per definitie kindveilig, maar ze zorgen wel voor beschermingslagen voor kinderen die onder het waakzame oog van een volwassene ontsnappen. Zo geeft een hekwerk ouders meer tijd om het kind te vinden voor het onverwachte werkelijkheid wordt.

In wat volgt, bespreken we de verschillende veiligheidsmaatregelen die je kan treffen.

Omheining met poort als veiligheidsmaatregel

Plaats een hek of andere hindernis zoals een muur volledig rond het zwembad. Als het huis deel uitmaakt van de hindernis, zorg er dan voor dat de deuren die van het huis naar het zwembad leiden, beschermd zijn met een alarm. Of zorg voor een beloopbaar roldek.

 

De omheining moet minstens 120 centimeter hoog zijn. Het mag geen voet- of handvaten hebben die kleine kinderen kunnen helpen om erover te klimmen. De verticale spijlen moeten minder dan 7 centimeter van elkaar verwijderd staan zodat een kind zich er niet tussen kan wringen. Als het hek harmonica of vierkantsgaas bevat, dan mag geen enkel van de diamantvormige openingen groter zijn dan 4,5 centimeter.

 

Poortjes van hekken moeten automatisch sluiten. De klink moet zich buiten het bereik van kinderen bevinden. De poort moet goed onderhouden worden zodat hij gemakkelijk sluit en in het slot valt. 

 

Alarm als veiligheidsmaatregel

Als het huis een zijde van de hindernis vormt, dan moeten de deuren die van het huis naar het zwembad leiden beschermd worden met alarmen die een duidelijk hoorbaar geluid produceren als de deur onverwacht opengaat.

 

Plaats een alarm dat tijdelijk afgezet kan worden door een volwassene voor een eenmalige opening met een toetsenpaneel of schakelaar buiten het bereik van kinderen. Het toetsenpaneel of de schakelaar kan gebruikt worden door volwassen die door de deur willen zonder het alarm te activeren. Plaats het voldoende hoog op alle deuren die naar het zwembad leiden. Ze kunnen gemakkelijk geďnstalleerd worden en zijn niet duur. Met een alarmsignaal word je als ouder onmiddellijk gewaarschuwd wanneer een deur opengaat. Er zijn zowel alarmen op batterijen als op elektriciteit verkrijgbaar.

 

Een ander type alarm is een slurf in het zwembad met een ontvanger die de druk meet in het water. Een drukverandering wijst op een val in het water.

 

Nog een laatste mogelijkheid is het polsalarm voor kinderen, dat afgaat als het kind in het zwembad valt of springt.

 

Of wat dacht je van infraroodstraling tussen paaltjes op een hoogte van 60 centimeter. Het alarm weerklinkt als de infraroodstraling doorbroken wordt.

 

Beloopbaar roldek als veiligheidsmaatregel

Veiligheidsdekken over het zwembad kan je gebruiken als alternatief voor deuralarmen. Het is een barričre die met een motor aangedreven wordt en die over het wateroppervlak geplaatst kan worden. Ze kunnen gemakkelijk geopend en gesloten worden. Zorg wel voor een goede plaatsing over het zwembad.

 

Een beloopbaar roldek moet het gewicht van 2 volwassenen en een kind kunnen dragen, zodat een redding mogelijk is wanneer iemand in het water valt. Een andere belangrijke eis is dat water snel verwijderd moet kunnen worden van de cover. Een klein kind kan zelfs verdrinken in enkele centimeters water.

 

Tegenwoordig vind je ook 2-in-1 roldekken in de handel: ze zorgen ervoor dat de warmte van het water beter behouden blijft en beschermen kinderen tegen een val in het zwembad.

 

Beveiligde trap als veiligheidsmaatregel

Wat met bovengrondse zwembaden? Daarvoor gebruik je enkele treden of een trapje die van de grond naar het zwembad leiden. Zorg ervoor dat deze beveiligd en gesloten zijn of verwijder ze wanneer het zwembad niet gebruikt wordt.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin