tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Zwembad of vijver? Wat dacht je van een zwemvijver!

Droom je als ouder van een idyllische vijver in je tuin, terwijl de kinderen al jaren een echt zwembad op hun verlanglijstje hebben staan? Vervul beide wensen en kies voor de aanleg van een zwemvijver door een gespecialiseerde tuinfirma.

Natuurlijke vijver om in te zwemmen

Een zwemvijver is zoals de naam al aangeeft een vijver waarin je kan zwemmen. Hij biedt zowel zwemplezier als natuurschoon en dat het hele jaar door. Vergelijk het met een natuurlijk meer waarbij de aanwezige fauna en flora voor een gezond biologisch evenwicht zorgen met een goede waterkwaliteit tot gevolg.

 

Onderhoudsarme zwemvijver

Een zwemvijver vraagt slechts een minimum aan onderhoud in tegenstelling tot een klassiek zwembad dat allesbehalve onderhoudsvriendelijk is. Een zwemvijver zuivert zichzelf op een natuurlijke manier; chloor, uv-filters of chemische producten komen er niet aan te pas.

 

Dat natuurlijk alternatief deelt men op in drie zones, waardoor je wel iets meer ruimte nodig hebt dan bij een klassiek zwembad. Zo is er het zwemgedeelte waarin je naar believen kan zwemmen, maar ook een zuiverings- en een regeneratiezone waarin vijver- en moerasplanten de bacteriën op een natuurlijke wijze uit het water filteren. Pompen en oppervlakteskimmers helpen de natuur daarbij een handje, zonder de energierekening te sterk de hoogte in te jagen.  

 

Toch is een minimum aan onderhoud aan te raden, zoals ook bij een gewone vijver het geval is:

  • Span in het najaar een vijvernet over de zwemvijver zodat afvallende bladeren niet in het water terecht komen.
  • Verwijder in de herfst dode planten en snoei levende vijverplanten tot op enkele centimeters boven het wateroppervlak.
  • Zorg ’s winters voor een ijsvrije waterspiegel.

Wettelijke verplichtingen voor (zwem)vijvers (België)

In bepaalde gevallen heb je voor de aanleg van een vijver, of je er nu in plant te zwemmen of niet, een stedenbouwkundige vergunning nodig die je aanvraagt bij je stad, gemeente en provincie.

 

Als één van de volgende voorwaarden van toepassing is, dan moet je toestemming vragen voor de plaatsing van een (zwem)vijver:

  • Qua oppervlakte neemt de zwemvijver meer dan 30 vierkante meter in beslag.
  • De hoogte van de zwemvijver bedraagt meer dan anderhalve meter.
  • Je wil de zwemvijver niet in de achtertuin, maar in de voortuin aanleggen.
  • De zwemvijver zal in een gebied dat op ruimtelijk vlak als kwetsbaar bestempeld wordt, komen te liggen: een natuurgebied, een oeverzone, vlakbij een waterloop, enzovoort.
  • De ligging van de hele zwemvijver bevindt zich binnen een omtrek van 30 meter van je huis.

Normaliter volstaat een stedenbouwkundige vergunning die je via een zogenaamde eenvoudige dossiersamenstelling kan aanvragen bij je stad of gemeente. Wil je een heel grote vijver aanleggen die meer dan 75 vierkante meter bedraagt, dan zal je een aanvraag moeten indienen bij de bevoegde provinciale instanties.

 

Houd er rekening mee dat er ettelijke weken verstrijken voor je een antwoord krijgt van deze overheidsinstellingen. Reken voor de zekerheid drie maanden voor een gemeentelijke aanvraag en tel hier nog eens drie maanden bij voor de provinciale aanvraag.

 

Bij twijfel neem je best contact op met de dienst ruimtelijke ordening van je woonplaats. Zij hebben weet van bijzondere plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen, voorschriften, enzovoort.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin