tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Zwembadfilters voor de fysische waterbehandeling van je zwembad

Wil je helder zwembadwater dan heb je naast de chemische waterbehandeling met producten als chloor, een filtersysteem nodig voor de fysische waterbehandeling. Wij bespreken drie soorten zwembadfilters: zandfilters, diatomee-aardefilters en cartridgefilters.

Soorten zwembadfilters

Als je op zoek gaat naar een zwembadfilter, dan zal je merken dat je een keuze moet maken uit een uitgebreid assortiment filters. Om je keuze te bespoedigen bespreken wij de drie belangrijkste types zwembadfilters: zand-, diatomee-aarde- en cartridgefilters.

 

Welke filter is nu de beste keuze, vraag je je waarschijnlijk meteen af? Hierop kunnen we jou echter geen antwoord geven. Dé beste zwembadfilter bestaat niet, want dat hangt af van jouw definitie van ‘best’. Laat je dus niets wijsmaken door verkopers die wel eens het type filter aanprijzen met de hoogste winstmarge. Feit is dat je met elk van deze drie types je zwembad op een goede manier kan onderhouden.

 

In wat volgt, beschrijven we die drie types zwembadfilters.

 

Zandfilters

Zandfilters zijn erg populaire filters. Ze zijn niet enkel de goedkoopste zwembadfilters, ze zijn ook heel gemakkelijk in gebruik: zowel qua werking als qua onderhoud.

 

De werkwijze van een zandfilter kan je vergelijken met die van een koffieapparaat, met dat verschil dat het water door een bedje met filterzand gestuwd wordt. Het gefilterde water wordt langs de onderzijde via een set buizen terug afgegeven.

 

Dit zand moet je normaal gezien slechts om de 8 à 10 jaar vervangen. Bij erg vuil water – als je bijvoorbeeld geen afdekzeil gebruikt – is het mogelijk dat je het filterzand al na enkele jaren moet vernieuwen.

 

Om te voorkomen dat erg kleine vuildeeltjes terug in het zwembad belanden, kan je gebruikmaken van vlokken als filterhulpmiddel. Een vlokmiddel laat kleine vuiltjes samenklonteren, zodat ze groot genoeg zijn om door de zandfilter tegengehouden te worden.

 

Diatomee-aardefilters

Diatomee-aardefilters of kiezelgoorfilters maken gebruik van een fijn poeder samengesteld uit gefossiliseerde kiezelalgen. Deze wieren fungeren als kleine zeven om vuilresten uit het zwembadwater te verwijderen: je plaatst ze op een plastic filterrooster waarlangs het water loopt.

 

Diatomee-aardefilters slagen er ook in om heel fijne vuildeeltjes uit het zwembadwater te filteren; op dat vlak scoort hij dus beter dan zandfilters zonder vlokken. Wel moet je er rekening mee houden dat je het poeder met kiezelalgen regelmatig moet bijvullen; de prijs van dit poeder valt echter heel goed mee.

 

Cartridgefilters

Cartridgefilters noemt men ook wel kaarsenfilters of patronenfilters. Je kan de werking vergelijken met de waterfilters in je gootsteen. Een cartridgefilter is gemaakt van speciaal papier of polyesterstof en bevindt zich in een cartridge waarlangs het water passeert. Om zo veel mogelijk vuildeeltjes uit het water te filteren vouwt men dit papier of deze stof in een harmonicavorm. De grootte van de vuildeeltjes die door de filter opgevangen worden, zijn groter dan die van de diatomee-aardefilters en kleiner dan die van zandfilters.

 

In het algemeen kan je spreken van twee soorten cartridgefilters: enerzijds zijn er filterelementen die je goedkoop kan vervangen en die bijgevolg niet lang meegaan, anderzijds zijn er erg dure elementen die je 5 jaar en zelfs meer kan gebruiken.

 

Zwembadfilters in werking

Ongeacht welk type filter je hebt, in principe moet je een zwembadfilter minstens 8 uur per dag laten werken. Een langere of continue filtratie gedurende 24 uur per dag is zelfs beter. Als je echter energie wil besparen, dan kan je de filter ook enkel tijdens de daguren in werking stellen.

 

Als je besluit om de zwembadfilter niet permanent te laten werken, dan opteer je best voor een filter met een timer. Met deze programmeerfunctie hoef je er niet steeds aan te denken om de filter aan en uit te zetten.

 

Onderhoud van zwembadfilters

Een zwembadfilter mag dan wel instaan voor het onderhoud van een zwembad, ook zelf vraagt hij geregeld een onderhoudsbeurt. De vuildeeltjes van het zwembadwater hopen zich immers op in de filter, waardoor de druk op de filter verhoogt en de waterstroom vermindert. Wil je zeker zijn dat de filter zijn volledige vermogen gebruikt bij de filtratie van het zwembadwater, dan moet je de filter regelmatig reinigen.

 

Zandfilters en diatomee-aardefilters moet je zogenaamd backwashen: je laat de filter omgekeerd lopen via een speciale klep waardoor het water de vuildeeltjes losmaakt en je het afvalwater kan lozen. Bij diatomee-aardefilters moet je het poeder terug aanvullen. Doorgaans raadt men aan om deze twee types filters één keer per week of om de twee weken zuiver te maken.

 

Het reinigen van cartridgefilters vraagt meer tijd dan bij de andere filters. Backwashen is bij dit type zwembadfilter niet mogelijk omdat de cartridgefilter niet vastgemaakt is aan een omkeerbare klep. Je moet de filter manueel verwijderen uit de cartridge en schoonspuiten. Dankzij het grotere filtergebied verstopt een cartridgefilter wel niet zo snel, waardoor je hem slechts één of twee keer per seizoen moet reinigen.

 

Naast een ophoping van vuildeeltjes kan er sprake zijn van kalkafzetting in de filter, afhankelijk van de waterkwaliteit, in casu de hardheid. In dat geval zal je de zwembadfilter ook enkele keren per jaar moeten ontkalken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin