tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Verwijder vuiltjes met een zwembadreiniger

Met een schepnet kan je bladeren en ander groot vuil uit je zwembad vissen. Voor het verwijderen van kleinere vuildeeltjes in het water doe je best een beroep op een zwembadreiniger. Wij werpen een blik op de verschillende soorten zwembadreinigers.

Schepnet versus zwembadreiniger

Zelfs als je consequent het afdekzeil van je zwembad gebruikt, belandt er ongewild groot en klein vuil in het zwembadwater. Een zwembadfilter volstaat doorgaans niet. Groot vuil zoals bladeren kan je wegscheppen met een schepnet, voor klein vuil gebruik je best een reinigingssysteem speciaal voor zwembaden. In de volksmond heeft men het vaak over zwembadstofzuigers, al verwijst die benaming slechts naar één type zwembadreiniger.

 

Soorten zwembadreinigers

In de handel vind je tal van zwembadreinigers. Je kan deze gebruiken om de bodem en/of de zijwanden van je zwembad te reinigen. De toestellen kunnen (vol)automatisch werken of manueel.

 

Er zijn vier hoofdcategorieën op het vlak van zwembadreinigers:

  • Zwembadstofzuigers

Deze veel gebruikte zwembadreinigers werken met zuigkracht. De unit die voortkruipt in het zwembad wordt aangedreven door de filterunit van het zwembad. Op die manier zuigt de zwembadstofzuiger kleine vuiljes op door een buis die vervolgens achterblijven in de skimbox van je zwembad.

  • Drukreinigers

Drukreinigers gebruiken doorgaans een aparte pomp om de waterdruk aan te drijven van de retourleiding van het zwembad. Op die manier spuiten ze water met hoge druk rond in het zwembad. Vuiltjes worden daarbij verzameld in een zak of in de romp van de reiniger. Als je erg veel last hebt van bladeren in het zwembad, is deze reiniger een aanrader.

  • Elektrische zelf voortbewegende reinigers

Deze zwembadreiniger kruipt volautomatisch voort in je zwembad en verzamelt zo vuiltjes in de romp van het toestel. De elektrische zwembadreiniger is meer geschikt voor commerciële zwembaden aangezien de unit in het zwembad geplaatst kan worden als het zwembad ’s avonds en ’s nachts gesloten is.

  • Ingebouwde zwembadreinigers

Bij dit reinigingssysteem komen buisjes die ingebouwd zijn in de vloer van het zwembad te voorschijn. De pijpjes spuwen water over de vloer en richten op die manier kleine vuiltjes richting filteropeningen. Dit systeem kan enkel bij de constructie van het zwembad ingebouwd worden, eens het zwembad er staat is het te laat. Dit soort zwembadreiniger is erg onderhoudsvriendelijk.

Zwembadstofzuiger van eigen makelij

Een handige Harry hoeft niet per se naar de winkel te lopen voor een zwembadreiniger, hij kan er zelf ook een in elkaar knutselen.

 

Zo maak je je eigen zwembadstofzuiger:

  • Plaats een flexibele slang over de aanzuigopening van het zwembad zodat je zwembadpomp dienst kan doen als stofzuiger. 

  • Beweeg met de flexibele slang over de wanden en vloer van je zwemband.

  • De slang zuigt nu de vuiltjes uit het zwembadwater.

  • Je zwembadfilter filtert de vuildeeltjes ten slotte uit het water. 

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin