tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Soorten materialen voor ingebouwde zwembaden

Welk materiaal kies je best als je een ingebouwd zwembad in je tuin wil laten aanleggen? We bespreken polyester-, beton- en foliebaden en wijzen je op de voor- en nadelen van deze zwembadmaterialen.

Ingebouwde zwembaden van polyester

Ingebouwde zwembaden van polyester of, anders gezegd, polyfaser zwembaden zijn gemaakt van polyester van een hoge kwaliteit die versterkt is met glasvezel. Deze erg sterke kunstvezel uit glas noemt men ook wel fiberglas of glasfiber.

 

Dankzij de sterkte van met glasvezel versterkt polyester is het niet nodig om de wanden van het zwembad te isoleren. Bodemisolatie wordt wel sterk aangeraden om te vermijden dat scherpe steentjes de polyester beschadigen. Men kiest meestal aarde of zand voor een solide fundering.

 

Ingebouwde zwembaden van glasvezel prefabriceert men met behulp van een mal. Doorgaans wordt een zwembadvorm in polyester in één stuk aan huis geleverd of liever in de tuin. Soms bouwt men dit type zwembad op uit meerdere stukken. De afwerking gebeurt daarbij met vinylliner.

 

Is de tuin niet of erg moeilijk toegankelijk, dan kan het polyesterbad ook in je tuin zelf vervaardigd worden. Of men levert het model toch aan huis waardoor er zelfs een kraan aan te pas moet komen. Dat is het geval als je bijvoorbeeld in een gesloten bebouwing woont of als de ruimte aan weerszijden van een open of halfopen bebouwing onvoldoende breed is voor groot transport. Dat voel je in beide gevallen natuurlijk flink in je portemonnee. 

 

Zwembaden van polyester en glasvezel zijn erg flexibele zwembaden. Je kan kiezen uit tal van modellen, vormen en kleuren zoals verschillende types blauw en wit.

 

Qua aankoopprijs zijn polyesterbaden goedkoper dan betonnen zwembaden. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

 

Ingebouwde zwembaden van beton

Ingebouwde betonnen zwembaden vormen dus een duurdere optie dan polyesterbaden. In ruil daarvoor beschik je over veel meer mogelijkheden: betonnen zwembaden kunnen volledig op maat ontworpen worden zowel op het vlak van grootte, diepte, vorm, afwerking...

 

Het beton giet men rechtstreeks in de uitgegraven kuil. Ofwel bestaat de hele constructie uit gegoten beton ofwel enkel de vloer waarna men de wanden metselt met betonblokken.

 

Wat de afwerking van betonnen zwembaden betreft, kan je kiezen uit ontzettend veel opties. Zo kan je opteren voor tegels waarbij je ook nog eens kan kiezen uit verschillende kleuren, vormen, groottes en motieven. Of je geeft de voorkeur aan een verflaag als afwerking. Ook dan heb je de keuze uit verschillende kleuren, vooral blauwtinten en wit zijn populair. Je kan er ook een dikke, eventueel gewapende folielaag over laten aanbrengen. Of wat dacht je van een tekening, logo, initialen... op de zwembadbodem. Onderwaterverlichting, jetstreams..., zelfs luidsprekers kan je laten inbouwen in een betonbad. Ten slotte zijn er nog speciale deklaagopties zoals kiezelsteentjes. Kortom, je kan een uniek zwembad laten construeren als je voor beton kiest.  

 

Betonbaden vormen een erg duurzame en onderhoudsvriendelijke zwembadoptie voor de tuin. Ze lopen niet snel beschadigingen op, maar als dat toch gebeurt, is het niet altijd even gemakkelijk om ze te herstellen.

 

Ingebouwd zwembad van pvc-folie

Ingebouwde zwembaden van pvc-folie of vinyl zijn eigenlijk opzetbare zwembaden die men deels of volledig in een uitgegraven kuil plaatst. Daarom worden ze ook wel prefabzwembaden genoemd. Ze bestaan uit een stalen wand die men in de hoeken van het zwembad plaatst en waarin men een foliezak hangt. Op die manier krijg je een veel stabielere constructie dan wanneer het zwembad bovengronds geplaatst zou worden, bovendien oogt het resultaat beter.

 

Prefabzwembaden zijn heel wat goedkoper dan zwembaden van polyester of beton. Je kan ze eventueel zelf installeren zonder een beroep te doen op vaklui, waardoor je ook weer kosten uitspaart. Bedenk wel dat het geen klus is die je een-twee-drie klaart. Handigheid en een extra paar handen zijn een must.

 

Tegenover de lagere prijs van dit type zwembaden staan wel minder mogelijkheden op het vlak van afmetingen en vormen. Je kan alleen maar kiezen uit een aantal standaarduitvoeringen.

 

Ook op het vlak van duurzaamheid scoren prefabzwembaden minder goed. Zo lopen ze sneller beschadigingen op. Foliezwembaden die bovendien alleen maar ingegraven kunnen worden, hebben een beperkte levensduur. Je moet ze ongeveer elke 10 jaar vervangen. Prefabzwembaden die ook bovengronds geplaatst kunnen worden, zijn weliswaar duurzamer, maar betonnen en polyester baden kennen een langere levensduur.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin