tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veranda en wintertuin

Wat is de ideale ligging voor een veranda of serre?

Van een veranda wil je zoveel mogelijk kunnen genieten. De ligging speelt daarbij een belangrijke rol. InfoTalia wijst je op enkele belangrijke aandachtspunten zoals zon en schaduw.

Aandachtspunten voor de ideale ligging van een veranda of serre

In principe kan je een nieuwe veranda of serre overal (laten) plaatsen. Verwarming, airconditioning en verlichting kunnen altijd wel een uitkomst bieden als het respectievelijk te koud, te warm of te donker in de veranda is. Met een goede ligging kan je jezelf heel wat energie en hulpmiddelen besparen.

 

Tips voor een goede verandaligging:

  • Plaats een veranda liever niet aan de noordkant van je huis, want die krijgt te weinig zon waardoor het er niet zo aangenaam vertoeven is.

  • Een serre die volledig uitgeeft op het zuiden is erg populair. Je kan dan de warmte van de zon optimaal benutten.

  • Een verandaligging op het zuidwesten geniet vaak de voorkeur omdat je dan langer kan genieten van de zon. Zowel 's middags als 's avonds heb je zon.

  • Een serre gesitueerd op het oosten of westen behoort ook tot de mogelijkheden. Ochtendmensen halen het meeste genot uit de oostkant, avondmensen hebben meer aan de westkant.

  • Welke ruimte in het huis wil je uitbreiden met de bouw van de veranda: de keuken, de eetkamer of de leefruimte? Houd ook daar rekening mee bij de plaatsing. Een veranda die je enkel via de bergruimte kan bereiken, zal je niet zoveel genot verschaffen als een veranda aan je eetruimte.

  • Houd ook rekening met het uitzicht van je veranda. Wat wil je zien en wat wil je zeker niet zien als je in je glazen kamer zit? Kunnen de buren of toevallige voorbijgangers binnenkijken en zo ja, stoort je dat? Planten en gordijnen kunnen slechts deels ongewenste toeschouwers tegenhouden.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin