tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veranda en wintertuin

Verwarming voor veranda’s

Wil je je veranda ook tijdens de koude maanden van het jaren gebruiken, dan heb je verwarming nodig. Op welke manieren kan je je veranda verwarmen? En nog belangrijker, hoe verwarm je je veranda op een economische wijze?

Glas als isolator

Een veranda verwarmen kan je niet vergelijken met een conventioneel gebouwde kamer met bakstenen verwarmen. Vanwege de grote oppervlaktes in glas warmen veranda’s erg snel op en koelen ze erg snel af. Vanaf het ogenblik dat de zon ondergaat, zal de veranda merkbaar afkoelen. In dat opzicht is glas een relatief slechte isolator.

 

Warmtebehoud afhankelijk van de constructie

In hoeverre de warmte in je veranda behouden wordt, hangt grotendeels af van de constructie. Een ingesloten veranda met slechts 1 glaswand verliest minder warmte dan een veranda met glaspartijen langs 3 wanden. Verder speelt de glaskwaliteit een belangrijke rol: deze moet minimaal 1,5 w/m2K bedragen. Ten slotte is er de isolatie van de veranda: ideaal is een isolatielaag onder de veranda van minstens 6 centimeter.

 

Verwarming afhankelijk van constructie

Heb je al een onverwarmde veranda waarin je verwarming wil plaatsen? Dan is de keuze van verwarming doorgaans beperkt. Moet de bouw van de veranda nog aanvangen? Dan is het best dat je bij de constructie rekening houdt met de gewenste verwarming.

 

Waar rekening mee houden?

  • Fundering

  • Vloer

  • Isolatie

  • Functie

 

Enkele voorbeelden die niet samengaan: een houten vloer in combinatie met vloerverwarming en een convectorput bij een betonplaat die op zand gestort wordt.

 

In wat volgt, bespreken we enkele soorten verwarming voor veranda’s of serres.

 

Centrale verwarming

Wil je je veranda verwarmen, dan kan je eenvoudigweg je centraleverwarmingssysteem gebruiken. Je hoeft daarvoor slecht een of enkele radiatoren te plaatsen en te verbinden met de centrale verwarming. Voorwaarde is wel dat de verwarmingsketel voldoende capaciteit heeft, zo niet moet deze uitgebreid worden. Radiatoren kan je zowel langs muren als in convectorputten plaatsen. Dat laatste leidt wel tot wat warmteverlies. Het meest handige zijn thermostaten voor een automatische temperatuurregeling.

 

Elektrische radiator

Gebruik je de veranda tijdens de koude maanden slechts occasioneel en vormt het geen volwaardige woonruimte, dan kan je opteren voor een elektrische radiator hetzij vrijstaand, hetzij aan de wand bevestigd. Kies liever geen radiatoren met blazers die stof omhoog blazen. Bij grote veranda’s volstaat één radiator misschien niet. Als je niet genoeg elektrische groepen hebt, moet je deze uitbreiden.

 

Vloerverwarming

Vloerverwarming als bijverwarming kan, maar is niet geschikt voor een volwaardige verandakamer. Nadeel is dat het lang duurt eerder de veranda opgewarmd is, en dat deze warmte lang nazindert. Dat komt omdat de vloerverwarming een betonnen ondervloer heeft die de warmte goed vasthoudt en dus ook nog lang afgeeft, ook al staat de verwarming al een tijdje uit.

 

Elektrische kanaalverwarming

Zelfs bij lage voorlooptemperaturen kan je een elektrische kanaalverwarming installeren. Een rooster in de vloer neemt geen plaats in beslag. De radiator met dun convectorblik bevindt zich onder het rooster. Als je dit systeem aanvult met een ingebouwde warme-luchtblazer kan deze de warmte nog beter afgeven. Voordelen van dit systeem zijn de plaatsbesparing en de onzichtbaarheid van het verwarmingstoestel. Bovendien levert het snelle warmte. Een nadeel vormt het kostenplaatje, waardoor deze verwarming enkel geschikt is voor occasioneel gebruik.

 

Capaciteit berekenen

Om te weten hoeveel watt je verwarming nodig heeft, kan je de volgende rekensom gebruiken. Bereken eerst de oppervlakte van de vloer (lengte x breedte) en vermenigvuldig die met 200. Dan bekom je het aantal watt.

 

De uitkomst kan je verminderen met 25% afhankelijk van je locatie, de ligging, de aanwezigheid van zonwering. Een zuid of zuidwestelijke oriëntatie van de veranda op een beschutte locatie levert je een reductie op van 10 a 15%. Voeg daar zonwering aan toe en je bekomt een reductie van 25%.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin