tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veranda en wintertuin

Zonwering voor veranda’s

In een veranda kan het ontzettend warm worden als de zon erop schijnt. Een goede klimaatregeling is dan ook een must, wil je geen sauna van je veranda maken. Een belangrijk aspect daarbij is zonwering.

Waarom zonwering?

Een veranda of serre zonder zonwering lijkt op een zonnige of warme dag al snel een sauna. Vooral als je veranda op het zuiden of zuidwesten ligt, stijgt de temperatuur er zodanig dat je er onmogelijk in kan vertoeven. Dat is echter niet de enige reden waarom zonwering een must is voor een veranda...

 

Redenen voor zonwering in veranda’s:

  • Om lagere temperaturen te bekomen
  • Om verblindend licht te verminderen
  • Om uv-licht te verminderen en zo problemen met verblekende tapijten en meubels tegen te gaan
  • Om meer privacy te bekomen
  • Als decoratief element dat de gezelligheid bevordert

Natuurlijke zonwering voor veranda’s

Planten, struiken en bomen zorgen voor natuurlijke zonwering in veranda’s of serres. Ze bieden schaduw waardoor de temperatuur in de veranda niet zo hoog zal oplopen.

 

Loofbomen vangen tot 40% van de zonnestralen op. Bovendien laten ze in de winter net voldoende licht door omdat ze in het najaar hun bladeren verliezen. Naaldbomen zorgen het hele jaar door voor schaduw in de veranda, waardoor het er in de wintermaanden te donker en te koud kan zijn.

 

Wil je optimaal gebruik maken van natuurlijke zonwering, dan moet deze voldoende hoog komen zodat de zon op een afdoende manier tegengehouden wordt. Houd ook rekening met de invalshoek van de zon: in de zomer is die hoger dan in de winter. Als het zonlicht enkel langs de wanden van de veranda wordt tegengehouden en vrij spel krijgt via het glazen dak, dan zal de temperatuur in de veranda nog steeds te hoog oplopen.

 

Er is één nadeel bij natuurlijke zonwering voor veranda’s en serres: je kan de graad van zonwering niet instellen of aanpassen aan de omstandigheden.

 

Kunstmatige zonwering

Wil je je zonwering kunnen afstellen op basis van de kracht van de zon en de lichtsterkte, dan moet je naar kunstmatige zonwering overschakelen. Die kan je ofwel binnen ofwel buiten bevestigen afhankelijk van het gekozen systeem. Dit type zonwering wordt zowel bovenop of aan het dak bevestigd als aan de verticale vensterwanden.

 

Wij bespreken de 2 soorten kunstmatige zonwering:

  • Buitenzonwering

Buitenzonwering stopt tot 90% van de zonnestralen voor ze de veranda kunnen bereiken. Het glas wordt met andere woorden niet verwarmd omdat de warmte direct geblokt wordt. Daardoor is de effectiviteit van buitenzonwering veel groter dan van binnenwering. 

 

Een buitenzonweringssysteem moet wel weerbestendig zijn. Vangt de veranda veel wind, dan is buitenzonwering geen goede keuze: het klepperen van de zonwering zal de rust in de serre verstoren. Wil je bovendien dat het systeem de ruiten beschermt en je privacy vrijwaart, dan kies je best een niet-stoffen systeem.

 

Buitenzonwering kan automatisch bestuurd worden. Na metingen van de licht- en windsterkte past de stand van de zonwering zich vanzelf aan.

  • Binnenzonwering

Qua effectiviteit houdt binnenzonwering tot 50% van de zonnestralen tegen. De ideale binnenzonwering heeft een buitenzijde voorzien van een gemetalliseerde laag die dankzij lichtweerkaatsing temperatuurstijgingen tegengaat.

 

Binnenzonwering stelt minder eisen dan buitenzonwering. Je moet enkel rekening houden met een mogelijk oplopende luchtvochtigheid; de binnenzonwering moet dus vochtbestendig zijn.

 

Ook bij binnenzonwering kan je opteren voor automatische besturing.

Kleur van zonwering voor veranda’s

Bij de keuze van zonwering is de kleur een aandachtspunt. Donkere kleuren zijn niet geschikt, omdat ze de warmte aantrekken en opslorpen. Naturelkleuren zijn ideaal want ze verspreiden een aangenaam zacht licht als de zon erop schijnt. Bij fellere kleuren zoals rood, groen en blauw kan die lichtschijn minder aangenaam zijn.

 

Zonwering in combinatie met ventilatie

Samen met ventilatie kan je draagbare temperaturen bekomen in een veranda met zonwering. Binnen- en buitenzonwering stellen op dat vlak andere eisen. Bij binnenzonwering is ventilatie een must, bij buitenzonwering is ventilatie ook nodig, maar minder. Ter vergelijking: de lucht moet 2 à 3 keer meer ververst worden bij binnenzonwering.

 

Aanbrengen van zonwering

Als je zonwering wil (laten) aanbrengen, heb je bevestigingspunten nodig. Bij houten veranda’s is dat zo geklaard, bij aluminium exemplaren is dat moeilijker.

 

De plaatsing van buitenzonwering verloopt moeizamer, maar doorgaans zonder problemen. Op het dak heb je geleiders nodig, waarna je de zonwering kan aanbrengen. Enkel bij een puntdak, piramidedak of dak met afwijkende vlakken is zonwering buitenshuis moeilijk aan te brengen.

 

Verzeker je ervan dat de zonwering zorgvuldig aangebracht wordt. Via kieren en gaten kan het zonlicht alsnog binnendringen en dat in de vorm van sterke lichtstralen die erg storend zijn. Daarnaast mag je de ventilatieopeningen niet blokkeren, vooral bij binnenzonwering. Er moet voldoende ruimte open blijven om de warme lucht tussen raam en zonwering af te voeren naar de ventilatieopeningen in het dak.

 

Soorten kunstmatige zonwering

Welke alternatieven zijn er vandaag de dag op de markt op het vlak van kunstmatige zonwering? Voor je naar de winkel trekt, wijzen wij je alvast op enkele mogelijkheden:

  • Lamellen of jaloezieën – Lamellen, al dan niet geautomatiseerd, zijn erg populair als zonwering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en zijn gemakkelijk te onderhouden.

  • Romeinse blinden Romeinse blinden, al dan niet geautomatiseerd, bestaan uit dunne strepen geweven hout, meestal gemaakt van Franse pijnbomen. Deze stijl sluit mooi aan bij traditionele verandameubelmaterialen zoals rotan en vlechtwerk.

  • Rolgordijnen – Rolgordijnen zijn voorhanden in veel verschillende stoffen. De meest populaire hebben een speciale zonreflecterende aluminium achterkantbedekking, waardoor het zonlicht letterlijk terugkaatst. Esthetisch gezien zijn rolgordijnen misschien niet het mooiste alternatief, maar ze bieden wel een effectieve temperatuur- en lichtcontrole.

  • Gordijnen – Gordijnen verzachten het licht en koelen de ruimte redelijk effectief. Je kan een keuze maken uit een hele variëteit aan stoffen of een zachte mousseline die het licht verspreidt.

  • Rolluiken – Grote houten rolluiken kan je vrijstaand plaatsen zodat ze het sterk licht blokkeren. Kleinere rolluiken kan je buiten aan de ramen vastmaken, al doe je hierbij best een beroep op een bekwame schrijnwerker.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin