tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veranda en wintertuin

Waarop letten bij een verandavloer?

Beslis eerst welke budget je kan spenderen aan een vloer. Ga vervolgens na hoe het zit met onderhoud, comfort en gebruik. Kies vervolgens pas uit de verschillende vloertypes zoals hout, tegels, vinyl en laminaat.

Aspecten waarmee je rekening moet houden

Waarop moet je letten wanneer je een vloer legt in je veranda of serre? De juiste vloer kiezen voor je veranda is niet gemakkelijk. Je moet met verschillende aspecten rekening houden zoals het gebruik, het onderhoud, de duurzaamheid en de look & feel.

 

In wat volgt, leggen we wat meer uit bij de verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden.

 

Prijs van de verandavloer

Er zijn ontzettend veel vloeropties variërend van budget tot luxe. Daarom is het goed om eerst een prijsniveau te bepalen en daarna te kijken wat je voor die prijs kan kijken. Ga na of de installatie inbegrepen is in de prijs. Misschien kan je de vloer zelf leggen en zo installatiekosten uitsparen.

 

Gebruik van de verandavloer

De hoeveelheid verkeer in een ruimte beïnvloedt de vloerkeuze. In ruimtes waar niet veel gelopen wordt, kan je zelfs tapijt kiezen, maar in ruimtes waar veel volk passeert is een solide vloer gemakkelijker om schoon te maken. Een luxueus tapijt in een veranda die tevens de buitendeur incorporeert, werkt niet.

 

Onderhoud en duurzaamheid van de verandavloer

Als je je vloerkeuze maakt, moet je rekening houden met reinigingsinstructies, lange-termijnonderhoud en levensduur. Wat een goedkope optie lijkt, kan het tegenovergestelde zijn als je de vloer binnen enkele jaren al vervangen moet worden. Denk aan de kenmerken van een veranda en hoe de vloer beïnvloedt wordt door rechtstreeks zonlicht, vuil van buiten, gemorste vloeistoffen, verplaatsingen van meubels, mieren...

 

Comfort versus functie bij de verandavloer

Het comfort van een vloer verwijst naar de manier waarop de vloer aanvoelt onder je voeten, de isolatiekenmerken en het geluid. Gepolijst beton is bijvoorbeeld heel hard en is niet geschikt voor jonge families.

 

Het belang van het comfort hangt af van de ruimte van het huis. In een slaapkamer is comfort belangrijker dan functionaliteit terwijl het in de bergruimte andersom is. Op welke manier gebruik je je veranda en wat primeert daarbij: het comfort of de functionaliteit ervan?

 

Uiterlijk van de verandavloer

Het uitzicht is meestal het meest belangrijke punt dat de vloerkeuze bepaalt. Veel binnenhuisarchitecten stellen voor om te beginnen met de vloerkeuze voor je over andere aspecten van de inrichting beslist, zelfs voor het verfwerk. Verschillende texturen, patronen, kleuren en tonen op de vloer creëren namelijk een bepaald effect en de rest van de inrichting moet daarbij passen.

 

Milieuaspecten bij de verandavloer

Waarvan is de vloer gemaakt? Is het een hernieuwbare bron? Als je bijvoorbeeld met houten vloer werkt in de veranda, vraag de verdeler dan of het van een verantwoorde hulpbron afkomstig is. Sommige bedrijven gebruiken gerecycleerde materialen.

 

Houd ook rekening met de energie-efficiëntie van een product. Zo heeft tapijt een goede isolatie waardoor je op het vlak van verwarming bespaart.

 

Installatie van de verandavloer

Als je een nieuwe veranda bouwt, dan is de installatie van een nieuwe vloer niet zo’n probleem. Als je echter een bestaande vloer in je veranda vervangt, moet je nagaan hoe het installatieproces verloopt omdat sommige vloeren gemakkelijker te plaatsen zijn dan andere. Houten planken vloeren bijvoorbeeld vragen veel meer installatiewerk dan een zwevende laminaatvloer.

 

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin