tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veranda en wintertuin

De charme van een houten veranda

Wie houdt van de charme van het landelijke buitenleven zal zwichten voor de nostalgische elegantie van een houten veranda. Hun warme, gezellige uitstraling en hun natuurlijke look zijn in perfecte harmonie met traditionele woningen in cottagestijl. De voor- en nadelen van hout op een rijtje.

Isolatie
Hout heeft van nature een goede isolatiewaarde, zowel thermisch als akoestisch. 

Installatie
Met hout heb je de grootste bewegingsvrijheid in het realiseren van je plannen. Het kan immers in alle mogelijke vormen en afmetingen worden geleverd. Bovendien kan je een houten veranda makkelijk in een ander kleur verven.

Duurzaamheid
Hout is beter bestand tegen grote temperatuurschommelingen dan PVC of aluminium.

Kostprijs
Nadeel van hout is dat het kostenplaatje een pak hoger ligt dan dat van een veranda in PVC of aluminium. Aangezien het erg belangrijk is dat het hout robuust is en bestand tegen barre weersomstandigheden, komen duurdere soorten als merantie, iroko, rode ceder en douglashout in aanmerking. Ook de kostprijs voor de installatie van een houten veranda ligt hoger.

Onderhoud
Hout is een materiaal dat leeft, en dat is precies wat velen kan bekoren. Na verloop van tijd kan het hout er echter grijs uitzien en kunnen er barsten in komen. Het nadeel van een houten veranda is dan ook het onderhoud. Langs de buitenkant moet een houten veranda om de 2 à 3 jaar worden behandeld met lazuurbeits om de duurzaamheid te behouden en om het hout te beschermen tegen ongedierte. Als je dit door een gespecialiseerde firma laat doen, kunnen de kosten hoog oplopen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin