tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Sfeervolle tuin

Tips voor een gezellige avond in de tuin

Als je de hele dag hebt afgezien door het warme weer, is het ontzettend leuk om bij het vallen van de avond in je tuin te genieten van de frissere avond. Om de speciale sfeer van dat moment kracht bij te zetten, kan je je tuin een handje helpen. Wat dacht je van bloemen die s avonds en s nachts hun heerlijke geuren verspreiden, het knisperende vuur in een tuinkachel of sfeervolle verlichting? Geef je tuin ook in het donker glans!

Stralende bloemen
Met de juiste plantenkeuze kan je ook s avonds en s nachts genieten van heerlijk geurende bloemen. Om de nachtvlinders te lokken, hebben ze vaak een frisse kleur. Een knusse avond in de tuin of op het terras wordt met zulke bloemen veel gezelliger.

Kleurrijk
De meeste bloemen sluiten als de nacht invalt, maar je hebt ook soorten die hun bloemen tonen als de avond invalt. Zij geven je tuin kleur op het moment van invallende duisternis, wanneer kleuren langzaam lijken te vervagen.

  • Teunisbloem (Oenothera): vele soorten van de teunisbloem zijn typische avondbloeiers. In de avondschemering ontvouwen de knoppen zich in enkele minuten tot prachtige bloemen. De hele nacht door lokken ze nachtinsecten en de volgende dag verwelken ze. s Avonds gaan er nieuwe bloemen open en dat gaat zo enkele weken door.
  • Nachtschone (Mirabilis jalapa): van juli tot september kun je van deze grote, trompetvormige bloemen in gele, roze, witte, rode en lila tinten genieten. Zoals de Nederlandse naam het al zegt, gaan de bloemen pas s nachts open.

Geurrijk
Bloemen die s avonds en s nachts hun geur afgeven, vullen, als het windstil is, de tuin met een magisch aroma.

  • Brugmansia of engelentrompet: deze typische kuipplant uit de nachtschadefamilie staat bekend om haar heerlijke geur. De engelentrompet verspreidt haar geur de hele dag, maar op windstille avonden is de geur bedwelmend. 
  • Siertabak (Nicotiana alata): de limoengroene, rode, witte of gele bloemen van de siertabak gaan tegen de avond open en geven vanaf dan de hele nacht door hun sterke geur af.
  • Kamperfoelie: deze vrolijke klimmer is een ideale bedekking voor afsluitingen of pergolas. De bloemen verspreiden een heerlijk parfum.
  • Jasmijn: jasmijn wordt ook wel eens de 'koningin van de nacht' genoemd. Vooral s avonds en s nachts verspreidt deze mooie plant haar betoverende geur.

Gezellige tuinverlichting
Je hebt dan misschien wel mooie planten, maar in het donker kan je er niet veel van zien. Een sfeervolle tuinverlichting brengt licht in de duisternis. Je kan je tuin op vele manieren verlichten, maar het is aan jou om te kiezen welke verlichting bij jou en de sfeer die je wilt creren past. In ons artikel 'buitenverlichting voor de tuin' lees je alles wat je moet weten over buitenverlichting, zodat je keuze iets eenvoudiger wordt. Niet alleen elektrische lampen en lampen op zonne-energie kunnen je tuin een intieme gloed geven, ook tuinkaarsen en tuinfakkels kunnen daarvoor instaan. Ze verlichten de tuin op een iets natuurlijkere manier en door de beweging van de vlammen lijkt je tuin meer te leven. Een citronellatuinkaars houdt zelfs vervelende muggen weg. Wees wel op je hoede als er kinderen rondlopen.

Knusse tuinhaarden
Hoe warm het overdag ook is, s avonds kan het kwik gevoelig dalen. Om niet in huis te hoeven vluchten, kan je de avond verlengen door je rond een tuinhaard te scharen en te genieten van de aangename stralingswarmte. Voorzie zeker knusse stoelen of zetels en een lekker warm dekentje. Om wegwijs te geraken in de verschillende modellen en hun voor- en nadelen, kan je ons artikel over tuinhaarden en tuinkachels lezen.

Lekkere barbecue
Een feestelijke barbecue die tot midden in de nacht duurt, is voor velen de perfecte afsluiter van een zwoele zomerdag. Een barbecue is zo populair omdat het eenvoudig en lekker is, iedereen kan worden betrokken bij de voorbereidingen, de kok hoeft niet binnen achter het fornuis te staan en de sfeer zit er meteen in. Met een barbecue kan je met andere woorden niet veel mis doen. Let er wel op dat alles veilig verloopt!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin