tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Sfeervolle tuin

Buitenverlichting voor je tuin?

Buitenverlichting is de ideale manier om het gebruik van je tuin na zonsondergang te verlengen. Daarnaast is het een goede veiligheidsmaatregel. InfoTalia stelde een aankoopgids voor je samen die je meer vertelt over de energiebron en de types waaruit je kan kiezen.

Redenen voor buitenverlichting

Wil je na het vallen van de avond volop kunnen genieten van je tuin? Met buitenverlichting zorg je voor een aangename buitenomgeving waarbij je niet alleen je favoriete tuinplekjes in de schijnwerpers plaatst, maar ook je veiligheidsgevoel verhoogt.

 

Je buitenverlichting kan je op twee manieren gebruiken:

 • Taakverlichting

Taakverlichting verlicht delen van je tuin vanwege praktische redenen zoals een barbecue voorbereiden, je veilig in je tuin bewegen, trappen en niveauverschillen duidelijk maken, enzovoort. 

 • Accentverlichting

Accentverlichting trekt de aandacht naar specifieke plaatsen in je tuin zoals bomen, sculpturen of delen van je huis. Bovendien onttrek je zo de minder aangename aspecten van je tuin aan het oog. Denk bijvoorbeeld aan een waslijn of een tuinhuisje.

Energiebronnen voor buitenverlichting

 • Zonne-energie

Zonne-energie is beter voor het milieu aangezien het een vernieuwbare energiebron is. Lampen op zonne-energie laden overdag op om ze vervolgens na zonsondergang te activeren. Een voordeel van zonne-energie is dat er geen lelijke kabels zichtbaar zijn. Je moet lampen op zonne-energie gewoon in de grond steken en klaar is Kees. Het nadeel is dat ze niet zo’n helder licht geven als hun elektrische tegenhangers, waardoor ze niet erg geschikt zijn als felle spotlights. Bij periodes met erg weinig zonlicht kunnen je lampen ook niet zo goed opladen, dus dan schijnen ze ook minder hard.

 • Elektriciteit

Elektrische lampen vereisen kabels en bedrading in je tuin die je met behulp van een transformator zelf kan aanleggen. Als je helder licht wilt, dan is elektriciteit de ideale energiebron. Een transformator functioneert als stroombord. Je plugt er de lampen in en het stroombord plug je in in het stopcontact. Controleer hoeveel lampen je mag aansluiten op de transformator, het kan zijn dat je er meerdere nodig hebt voor je tuin.

Types tuinverlichting

Je kan kiezen voor halogeenlampen of ledverlichting.

 • Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn de traditionele landschapslampen. Ze produceren een geel licht, gebruiken meer energie dan ledlampen en kunnen erg warm worden.

 • Light emitting diode-lampen

Ledlichten produceren eerder een puur, helderwit licht, dat de tuin met meer waarheidsgetrouwe kleuren weergeeft. Led-lampen zijn veel goedkoper in verbruik (tot 90 procent) en worden niet warm.  

Soorten lichtontwerpen voor de tuin

Er staat geen beperking op de creatieve lichtontwerpen die je in je tuin kan realiseren. InfoTalia beschrijft de belangrijkste ontwerpen en het effect dat ze bieden.

 • Naar boven gerichte lampen – Lampen die naar boven gericht zijn, leggen de nadruk op bepaalde tuinelementen, bomen bijvoorbeeld. Naast het element zelf verlichten ze ook de directe omgeving van het element een beetje.

 • Spotlights – Spotlights zorgen voor een helder licht dat gericht is op een specifiek element zoals een boom, een sculptuur of een waterelement.

 • Naar beneden gerichte lampen – Deze lampen worden erg hoog geplaatst zodat ze van bovenaf de tuin verlichten: vanop het dak of de carport bijvoorbeeld.

 • Padverlichting – Padverlichting wordt vooral gebruikt vanwege de veiligheid. Plaats de lampen met tussenruimtes langs een pad of wandelgang.

 • Oppervlakteverlichting – Oppervlakteverlichting bouwt men in in muren, treden van trappen en de overgang van verdiepingen. Ze verbeteren het zicht en dus de veiligheid.

 • Muurverlichting – Muurlampen zijn vlakke lichtpanelen die in muren zijn ingebouwd. Ze verlichten speciale muren, alsook de grens van je perceel als veiligheidsmaatregel.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin